Tijdelijke pop-up van Yper Museum in het In Flanders Fields Museum geopend

© foto DS
Redactie KW

Het Yper Museum, dat op 1 juli de deuren opent, laat vanaf zaterdag 3 februari al even in zijn kaarten kijken. Ze vonden onderdak in de ‘Artist in Residence’-ruimte van het In Flanders Museum (IFFM). Daar kunnen bezoekers al even proeven van de huisstijl van het Yper Museum. Gekoppeld aan de opening van deze pop-uptentoonstelling werden vier winnaars bekendgemaakt van de scholenwedstrijd die gelanceerd werd onder de noemer ‘Werken in Uitvoering’.

Het voortraject dat het Yper Museum tot nu toe al gelopen heeft, is er een om u tegen te zeggen. Coördinator Sandrin Coorevits: “De geelgekleurde wand in deze tijdelijke ‘artist in residence’-ruimte maakt dat duidelijk. We hebben ons Voorlopig Bewind, dat bestaat uit leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Daarnaast was er de tijdelijke tentoonstelling ‘Huis van de Stad’ en maakten we ook een film Y’parade. Met de scholenwedstrijd ‘Werken in Uitvoering’ bewijzen we dat oude werken uit onze ruime collectie zeker een hedendaagse invulling kunnen krijgen. De Barbiepop in één van de kunstwerken is daar het ultieme bewijs van. Het is dan ook een echte ‘pop-up’!”

Samenwerking en betrokkenheid

Uiteraard gaat men het beste nog niet prijsgeven in deze tijdelijke tentoonstelling die loopt tot 30 juni. Schepen van Toerisme Jef Verschoore: “Daarvoor is het nog wachten tot 1 juli, maar nu al krijg je een idee over de museale inrichting, waar samenwerking en betrokkenheid met de regio hoog in ons vaandel staan. De IFFM-bezoekers, die uit 70 landen komen, zullen kunnen zien dat oorlog en wederopstanding nu nog dichter bij elkaar liggen. De werken aan het Yper Museum schieten goed op en binnenkort mogen de museumontwerpers na de bouwwerken hun papieren ontwerp hier in het echt realiseren.”

Gluren bij buren

Yari Saelens, lid van het Voorlopig Bewind, is vol lof over het parcours dat hij samen met deze adviesraad van leerlingen uit het Ieperse secundair onderwijs heeft afgelegd. “Kers op de taart was de nacht (28 april 2017) waarop we ‘opgesloten’ werden in het Stedelijk Museum, dat daarna zijn deuren sloot. We kregen de opdracht om een werk te selecteren en te tonen hoe jongeren naar kunst kijken. We hebben ook uitstappen gedaan, onder meer een inspiratiebezoek aan het Zeeuws Museum. Zeg maar ‘gluren bij de buren’. Met het Voorlopig Bewind komen we op zondag 13 mei tijdens de Kattenstoet ook naar buiten met een verrassende promotieactie voor het Yper Museum.”

Winnaars ‘Werken in Uitvoering’

Tot slot was het tijd voor de bekendmaking van de prijswinnaars van de scholenwedstrijd ‘Werken in Uitvoering’. Juryvoorzitter was de Academie-directeur ‘beeld’ Tom Deloose, die ook de winnaars mocht bekend maken. “We kozen ervoor om vier ‘eerste prijzen’ uit te reiken en niet te werken met categorieën.” Winnaars werden groep vier van De Klaproos met juf Veerle Denoo (GO!-basisschool voor buitengewoon onderwijs uit Zillebeke), de derde kleuterklas van VBS Sint-Jozef met juf Marianne Vanacker, Marthe Verschaeve (Zonnebeke) uit het vierde beeldende kunsten van de Heilige Familie Ieper met leerkracht Pascal Debruyne en Nikita Ghyselinck (Boezinge) uit het vijfde beeldende kunsten van de Heilige Familie met leerkracht Geert Opsomer. Al deze werken zijn nog tot 30 juni te zien in de Artist in Residence-ruimte van het IFFM te Ieper, gratis toegankelijk voor Ieperlingen.

(DS – foto DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier