Tien West-Vlaamse kanshebbers voor finaleplaatsen bij ‘De Nieuwe Lichting’

Heeft onze provincie bij deze Nieuwe Lichting opnieuw een verse Wanthanee achter de hand? © Jokko
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Brihang, I Will, I Swear, Zinger, St. Grandson, Clear Season en Wanthanee schopten het de voorbije drie jaren al tot winnaars van De Nieuwe Lichting, de talentenjacht van Studio Brussel. Voor de komende editie heeft onze provincie tien ijzers in het vuur.

Het gaat om rapper JayQ ofte Jordy Quartier uit Oostende, de jonge singer-songwriter Josefien Deloof uit Brugge, het betere beukwerk van Fields Of Troy uit Oostkamp/Zwevezele, het verfijnde Hearst uit Ruiselede, de jonge zwarte beatproducer Kai Wén uit Brugge, de ongepolijste Bruggelingen van Budget Trash, de metalcore van Signs of Algorithm die ook al uit Brugge komen, de Oostendse rapkoning Gauthier Deleersnijder in de gedaante van Skumic, het eerder poppy combo van Millbrooks uit Meulebeke en de aan Oasis schatplichtige rock van Bregt ‘BRGT‘ Vanneuville uit Brugge.

In totaal werden de voorbije maanden niet minder dan zestig acts geselecteerd via het Belgisch muziekplatform vi.be, eind januari filtert een vakkundige jury dat geheel tot nog welgeteld acht stuks. Die acht worden dan nog eens, door de keuze van de luisteraar en nadat ze aardig wat airplay krijgen bij Studio Brussel, tot drie herleid. De drie winnaars kortom, zoals er vorig jaar ook al twee West-Vlamingen aan boord bleven: het frêle maar degelijke kustnachtegaaltje Wanthanee, en de melodieuze pop van Clear Season uit Kortrijk. Het winnende trio krijgt vervolgens alle steun van Studio Brussel en speelt volgende zomer sowieso ook op Pukkelpop.

Dat deze wedstrijd winnen je geen windeieren legt, bewees Brihang al. De beeldhouwende emcee uit Knokke heeft net zijn eerste volwaardige album ‘zolangmogelijk’ uit en wordt daar over voor bejubeld. St. Grandson uit Torhout was recent nog de Hotshot op Studio Brussel.

(FJA)