Tien Rondewinnaars op museumkarton in Brugge

Redactie KW

Jeroen Koning associeert Brugge nog altijd met de startplaats van de Ronde van Vlaanderen. De Amsterdammer eert tien winnaars in posterverf en museumkarton. Koers en kalligrafie samen in één kunsthuis, kortom.

De ‘Ronde van Vlaanderen’ schoof weliswaar Brugge opzij als startplaats, maar in Brugge die Scone blijven velen deze klassieker genegen. Amsterdammer Jeroen Koning brengt in een tentoonstelling in Manna Kunsthuis (Heilige Geeststraat 3) hulde aan tien winnaars van de Ronde, onder meer Tom Boonen, Johan Museeuw, Rik Van Steenbergen, Briek Schotte, Eric Leman en Achiel Buysse.

Natuurlijk komen ook buitenlanders aan bod zoals Fabian Cancellara en Fiorenzo Magni en winnaar in 1949, 1950 en 1951. “In posterverf bracht ik telkens de naam van een winnaar en de jaartallen van zijn overwinningen op museumkarton aan. Ook vermeldde ik de knuffelnaam van de renner”, zegt Jeroen Koning, letterschilder bij het collectief Amsterdam Signpainters. Zelf houdt hij ook van de fiets, want hij reed zes keer de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. “Mijn reeks is ook een eerbetoon aan de stad Brugge, zovele jaren startplaats van de Ronde”, benadrukt hij.

Terug naar zijn roots

“Met de tentoonstelling van Jeroen Koning keert Manna Kunsthuis een stukje terug naar zijn roots”, zegt Ludwig Vanderbeke van Manna Kunsthuis. “Het Kunsthuis is een onderdeel van Uitgeverij Muurkranten. Wij zijn ook een uitgeverij van wenskaarten. Dit sluit mooi aan, daarmee is de cirkel eigenlijk rond. Naast Jeroen Koning exposeren ook De Andere Academie, Gina De Rudder, Frans Vandenheede en Massimo Polello in Manna Kunsthuis.

De tentoonstelling in Manna Kunsthuis loopt tot 30 juni, van maandag tot zaterdag van 14 tot 18 uur. Van elk werk bestaat er slechts één exemplaar. Dat kost 295 euro.

(PR – Foto PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier