Theaterstuk herdenkt tragisch lot van Dimitri Seynhaeve

Frederic Dehaudt aan de Leieboorden in Menen. (Foto NVM) © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Vrijdag 7 juli speelt in de showroom van Varam een theatervoorstelling die het leven van een jonge Menenaar Dimitri Seynhaeve reconstrueert. “Het stuk heet ‘Mijn paspoort ligt in de nachtwinkel’ en het hele project is eigenlijk een uit de hand gelopen begrafenisrede”, zegt bedenker en verteller Frederic Dehaudt.

‘Mijn paspoort ligt in de nachtwinkel’ vertelt het verhaal van Dimitri die een meer dan turbulent leven heeft geleid. Hij werd geboren in 1985 en stierf in 2015. “Ik heb Dimitri als jonge knaap leren kennen in 2000. Ik was toen regisseur bij De Figuranten en hij was er acteur. Na enkele jaren stopte hij bij De Figuranten, om redenen die niemand toen precies kende”, weet Frederic.

Dimitri vond er misschien zijn plek niet, zoals hij die op school niet vond. “Hij had problemen op school. Hij was er een buitenbeentje. School na school vormde voor Dimitri een tumultueus parcours. We vermoeden dat hij kampte met ADHD. Toen hij op een dag werk vond bij een fabriek waar ze afwasmachines maken, leek het allemaal op zijn plooi te komen”, vertelt Frederic. Jammer genoeg was dat niet het geval. “Dimitri raakte meer en meer in een spiraal van alcohol en vermoedelijk ook drugs. Die verslavingen hebben hem uiteindelijk kapot gemaakt.”

Vriend

In de winter van 2015 ontdekte een wandelaar met zijn hondje het levenloze lichaam van Dimitri aan de Leieboorden in Menen, zijn thuishaven. “Hij werd dood gevonden op een bank op het eilandje bij de Leie, dat België en Frankrijk scheidt. Zijn doodsoorzaak blijft voor ons nog altijd onduidelijk. Er werd toen wel een autopsie uitgevoerd maar het resultaat werd alleen aan de familie meegedeeld. Zij hebben het, begrijpelijk, nooit willen delen met de buitenwereld”, vertelt Frederic.

“Op zijn begrafenis beloofde ik aan Dimitri’s familie om later nog iets te doen ter ere van hem” -Frederic Dehaudt

Tijdens de begrafenis van Dimitri had Frederic al een idee om iets te vertellen over de jongeman die toch wel zijn vriend genoemd kon worden. “Ik heb hem eigenlijk niet heel lang gekend maar we waren toch wel vrienden mag ik zeggen. Ik wou tijdens de uitvaart iets toepasselijk doen voor Dimitri, maar liever niet alleen. Enkele kennissen en vrienden zouden die dag ook een bijdrage leveren, maar ze trokken zich toen op het laatste moment terug. Ik vond dat jammer. Plots stond ik er alleen voor die dag. Ik beloofde mezelf en de familie dat ik later toch nog iets ging doen ten ere van Dimitri. Zo is deze theatervoorstelling ontstaan“, vertelt Frederic.

In samenwerking met een drumster en een filmmaker maakte Frederic de reconstructie van Dimitri’s leven. “Femke Decoene zal op het drumstel de muziek verzorgen en Amir Turayev zal zelfgemaakte filmpjes projecteren. Ik zal tussen al deze muziek en beeldmomenten het hele verhaal vertellen”, aldus Frederic.

Getuigenissen

Hoe het voor Dimitri ooit zover is kunnen komen, is de grote vraag. “Ik wil begrip vragen voor de situatie waarin Dimitri verzeild raakte. Ik zie de schuld in een verslaving aan alcohol en drugs. Die beschadigen de hersenen. Daarna is er meestal geen weg terug, ook niet voor Dimitri. Zijn gebruik van alcohol en drugs gaven hem op het einde geen schijn van kans meer”, zegt Frederic.

“Het wordt een hulde, een hommage aan Dimitri”

“Ik heb getuigenissen van zijn moeder, zus, familie, vrienden, collega’s, maatschappelijk werkers en een verslavingspsychiater opgetekend om zo mijn voorstelling te kunnen schrijven.”

Stem geven

“‘Mijn paspoort ligt in de nachtwinkel’ wordt een hulde en een hommage aan Dimitri. Ik wil met mijn theatervoorstelling aantonen wat drugs en alcohol doen met de hersenen. Maar het hoofddoel is vooral om een stem te geven aan mensen zoals Dimitri. Mensen die heel hun leven moeite hebben om hun plaats te vinden in onze maatschappij. Misschien kon Dimitri gered worden, ik weet het niet. We zullen het jammer genoeg nooit weten.”

(Nicolas Verhaeghe)

Info: de voorstelling vindt plaats in de showroom van Varam, Industrielaan 105 in Menen om 20.15 uur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier