Theater Malpertuis ‘Ivanov’ in première zonder ‘levend decor’

© Theater Malpertuis
Redactie KW

De voorstelling ‘Ivanov’ van Anton Tsjechov gaat vanavond in première bij Theater Malpertuis in Tielt. Maar dan wel zonder ‘levend decor’. De 35 figuranten zullen niet in de voorstelling te zien zijn, regisseur Piet Arfeuille nam de artistieke beslissing om hen thuis te laten.

Regisseur Piet Arfeuille en zijn vormgevers hadden het idee om de acteurs te laten spelen in een decor dat voor een groot stuk bestond uit figuranten. Een oproep werd gelanceerd via het castingbureau ‘In the picture’ en 35 figuranten werden geselecteerd. Die zakten uit alle hoeken van Vlaanderen af naar Tielt om er de repetities bij te wonen. Hun opdracht was simpel: de hele voorstelling stilzitten, zwijgen en geen lawaai maken. Maar na enkele repetities meende Arfeuille dat het ‘levend decor’ niet het beoogde effect had. Geen Ivanov dus voor de 35 figuranten, geen tournee door Vlaanderen met kleppers als Tania Van der Sanden.

“Waardevolle ervaring”

“Het is een artistieke beslissing,” licht zakelijk leider Lieve Moermans toe. “Vergelijk het gerust met een decor of kostuums. In de creatie van een voorstelling probeer je een en ander uit. In dit geval was dat een ‘levend decor’. De figuranten zullen dat inderdaad wel jammer vinden maar ik heb de indruk dat ze de beslissing begrijpen. Het is in het belang van het eindresultaat. We hebben ze uitgenodigd op de try out en ze begrepen de keuze binnen het artistiek proces van de voorstelling. Sommigen wisten me ook te vertellen dat de ervaring van de voorbije repetities zeer waardevol was en geen verloren tijd.”

Vanavond vrijdag 23 januari gaat Ivanov in première in Tielt, de voorstelling is uitverkocht. Maar daarna trekt het gezelschap op tournee. Voor speeldata en tickets surf je naar www.malpertuis.be

(mlt/foto RN/theatermalpertuis)

Theater Malpertuis 'Ivanov' in première zonder 'levend decor'

Regisseur Piet Arfeuille nam de artistieke beslissing om de 35 figuranten dan toch niet te gebruiken.