Theater Dakwerken gaat uit de kleren in voormalige textielfabriek in Tielt

Theater Dakwerken met Michel Van Daele, Stefaan De Cloet en Wouter Meeus. (Foto WME)
Lieven Vancoillie

Door de asbestproblematiek van het Gildhof moet Theater Dakwerken voor het derde jaar op rij op zoek naar een alternatieve locatie. Voor de nieuwe productie Ladies Night vindt men onderdak in de voormalige textielfabriek Defratex in de Bedevaartstraat.

Na de ontdekking van te hoge asbestconcentraties was Theater Dakwerken twee jaar geleden verplicht om de geplande productie af te gelasten. Vorig jaar vond het gezelschap onderdak in de voormalige Paterskerk, of Huis Tabor. Voor de nieuwe productie gaat Theater Dakwerken pop-uppen in een stockageruimte van de voormalige textielfabriek Defratex.

“Acht jaar geleden kregen we van Stefaan en Nick Van Hulle de kans om in een van hun loodsen te spelen. We bouwden die volledig om tot een theaterzaal annex foyer”, zegt Stefaan De Cloet. “We hebben toen voor de eerste keer geproefd van ‘spelen op locatie’. Het was een grootse productie, die bij iedereen van Theater Dakwerken (en ook bij het publiek) is blijven hangen.”

“Vele jaren geleden speelden we Brassed Off op locatie. Dat viel zo goed mee. We gaan er voor deze productie weer voor”

Stefaan De Cloet contacteerde Bart en Hein Defraye, eigenaars van De Feestbus, die nu bereid zijn om hun stockageruimte (de vroegere textielfabriek Defratex) ter beschikking te stellen. Die fabriek is gelegen in de Bedevaartstraat, niet ver en aan dezelfde kant van Lidl. “Ook de mensen die er een box huren, leegden die maar al te graag voor de productie.”

Intussen wordt hard gewerkt om de nieuwe speelruimte speelklaar te maken. Nog dit : de bestuursploeg van Theater Dakwerken kreeg de toezegging dat de parkings van Lidl en Seyntex gebruikt mogen worden. “Zo kunnen we de overlast voor de buurt tot een absoluut minimum beperken.”

Theater Dakwerken gaat dit jaar voor Ladies Night, met als regisseur twintiger Michel Van Daele. Het stuk werd enkele jaren geleden nog gespeeld in Ruiselede, bij de Ruyssende Lede. Toen was Stefaan De Cloet regisseur. Het scenario werd hier en daar aangepast, ook qua stijl en klemtoon wordt het anders dan in Ruiselede. Er wordt gespeeld in december. Meer info op de facebookpagina van Theater Dakwerken of via www.theaterdakwerken.be. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier