Theater aan Zee wordt letterlijk ingevlogen

Redactie KW

De 21ste editie van Theater aan Zee opent op een bijzondere manier. Tachtig duiven zullen vanuit Gent vertrekken naar Oostende, met evenveel boodschappen van Oostendse mensen wiens stem te weinig gehoord wordt. Drijvende kracht is de vereniging De Vriendenbond.

De organisatie van Theater aan Zee kwam voor het openingsevent Ze komen uit het oosten aankloppen bij de Oostendse duivenvereniging De Vriendenbond. De duivenliefhebbersmaatschappij werd gesticht in 1902. “We zijn een van de oudste duivenverenigingen van België”, vertelt secretaris Frank Poppe trots.

Boodschappen

Van de eerste week van april tot de laatste week van augustus kunnen de liefhebbers terecht in het duivenlokaal op het Mispelplein om met de duiven te spelen. Vandaag telt de vereniging ongeveer 40 leden. Voorzitter Patrick Devriendt en schatbewaarster Marie-Louise De Vroede zijn de drijvende krachten achter De Vriendenbond. “We zijn niet enkel in het seizoen bezig, ook in de winter en achter de schermen zijn we druk in de weer voor de duiven”, glimlachen ze.

Dit jaar werkt De Vriendenbond voor het eerst samen met Theater aan Zee. Op woensdag 26 juli opent het festival met 80 duiven die vanuit Gent naar Oostende komen gevlogen. Zij zullen 80 boodschappen meebrengen van Oostendenaars wiens stem te weinig wordt gehoord; van mensen die in armoede leven. Mensen die door diverse oorzaken niet gemakkelijk toegang vinden of krijgen tot de culturele omgevingen.

Vroeg uit de veren

“We sporen zoveel mogelijk leden aan om deel te nemen”, vertelt Frank. “‘s Morgens vroeg verzamelen we in het lokaal, waar de duiven – zoals altijd voor een wedstrijd – worden ingekorfd. Er wordt van elke duif een foto gemaakt, die bovenop de chipring een gummiring krijgt waarin de boodschap zit. Om 11 uur lossen we de duiven in Gent. Daarna worden alle liefhebbers ‘s avonds verwacht in De Grote Post, waar alle foto’s van de deelnemende duiven zullen hangen. De briefjes die ze naar huis brachten worden naast de foto gehangen. Daarbij wordt er ook een uitslag opgemaakt van de vlucht en aan de wand opgehangen, die de hele duur van het festival als blikvanger in De Grote Post blijft staan.”

“Net zoals alle volkse sporten, gaat ook de interesse voor de duivensport achteruit. Het is dus een heel mooi dat wij kunnen deelnemen aan Theater aan Zee en dat de sport zo op een positieve manier in de kijker komt. Want anders hoor je enkel over de duivensport als er een rampvlucht is of wanneer er miljoenen betaald zijn voor een duif”, lacht Frank, die de liefde voor de duiven meekreeg van zijn vader. “Wat ik zo mooi vind aan de sport? Dieren zijn net als mensen. Het is erg fascinerend en boeiend om bezig te zijn met duiven. En daarbij is het een hobby die me jong houdt. Ik ben constant aan het plannen naar de toekomst én moet vroeg uit de veren”, glimlacht de secretaris tot slot.

Info: www.theateraanzee.be