Terechtstelling op de Grote Markt van Veurne… voor VTM-serie Jan de Lichte

Er werd een 100-tal figuranten opgetrommeld. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op de Veurnse Grote Markt gonst het van bedrijvigheid, al een week lang… De bende van Jan de Lichte is er neergestreken.

Onder massale belangstelling van toeristen en historisch uitgedoste figuranten wachten veroordeelde bendeleden op hun executie door de beul. De gebouwen rond de Grote Markt passen perfect in het verhaal dat zich afspeelt in de 18de eeuw. Een paar gevels werden weggemoffeld, een verlichtingspaal werd verwijderd en voor de deur van de dienst voor Toerisme werd het schavot met de galg in elkaar getimmerd, met ernaast een houten huisje.

Eerder al opnames in Beauvoorde

De crew had al eerdere opnames gemaakt in het kasteel van Beauvoorde, maar deze week werd er al gefilmd in het oude stadhuis en het Landhuis. Donderdag begonnen de eerste buitenopnames, die een vervolg kennen op vrijdag, maandag en dinsdag. Donderdagmorgen stonden niet de hoofdacteurs Matteo Simoni, Stef Aerts en Tom Van Dyck op het podium, maar werden de lugubere taferelen gedraaid van de terdoodveroordeelde bendeleden.

Meer dan 200 jaar geleden bracht een executie veel kijklustigen op de been, en dat was ook vandaag niet anders. Er waren de toeristen en Veurnaars die zich verdrongen achter de hekkens om toch maar een glimp van de acteurs op te vangen. Uit onze eigen provincie, maar ook uit alle hoeken van ons land werd er een 100-tal figuranten opgetrommeld.

Een sfeerbeeld van de opnames.
Een sfeerbeeld van de opnames.© MVO

Er werd bijzonder veel aandacht besteed aan de kostuums, aan de haartooi en de schmink. Ook de bloederige scènes zagen er levensecht uit – nooit wekte het de indruk dat het ‘erover’ was of dat er aan overacting werd gedaan. Acteur en artistieke duizendpoot Tom Vermeir, afkomstig uit Koksijde, kruipt in de huid van de beul, bijgenaamd ‘de poelier’… Ook Iwein Segers loopt rond in zijn lompen en is haast onherkenbaar met zijn verwarde lange haren.

Jongensdroom van producent

“Ik was altijd al een grote fan van Louis Paul Boon”, vertelt Dirk Impens. “Na de productie van ‘Daens’ droomde ik stiekem om ooit iets te maken over Louis’ boek ‘De bende van Jan de Lichte’, want daarin zitten alle ingrediënten voor een goede film: een spannend verhaal over een roversbende, vol passie, vuur, liefde, avontuur… Het heeft echter 15 jaar geduurd voor het zover is gekomen. Voor VTM was het geen evidente keuze om mee te gaan in dit aparte kostuumdrama dat ook een van de duurste series ooit is geworden. Ik laat mij niet uit over het budget, en het is er mij trouwens niet om te doen of het de duurste of goedkoopste serie is: het moet gewoon de beste zijn!”

Niet aan zijn proefstuk toe

Dirk is beslist niet aan zijn proefstuk toe: met zijn productiehuis Menuet oogstte hij tal van successen met onder andere Code 37, The Broken Circle Breakdown en In Vlaamse Velden, een oorlogsverhaal dat zich ook deels afspeelt in de Westhoek. Bij de opnames van ‘De Bende van Jan de Lichte’ bestaat de crew uit een 70-tal teamleden die de hele week lang van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in de weer zijn. Burgemeester Roose is heel tevreden met het resultaat. “Hierdoor zetten we Veurne nog eens extra in de kijker en ik ben ervan overtuigd dat net als de vorige series ‘In Vlaamse Velden’ en ‘Witse’ ook deze serie een bijkomende toeristische troef is voor Veurne.”

(MVO)