Tentoonstelling toont evolutie van Marec als tekenaar

Redactie KW

De expositie brengt 35 jaar werk van de gevierde Brugse cartoonist-schilder in beeld.

In de exporuimte Brugotta Hal Biekorf stelt Cultuurcentrum Brugge in samenwerking met The Cartoonist een selectie van de Brugge-tekeningen van Marec tentoon. De tentoonstelling overloopt de 35-jarige carrière van de 62-jarige Brugse cartoonist.

In de jaren ’80 maakte Marec naam als beginnend cartoonist bij het kritische blad Kan’t?, waar een kritische en gezag hebbende pen als Eric Van Hove (later jarenlang stadsredacteur voor Het Nieuwsblad) uit voortkwam. Door het controversiële artikel ‘Hoe word ik rechter?’ zagen de makers van Kan’t? zich noodgedwongen verplicht hun blad op te doeken.

Niet getreurd: Uitkrant kwam er uit voort, het maandelijks magazine dat de Brugse culturele wereld kritisch tegen het licht hield. Aan het roer stond hoofdredacteur Jon Misselyn, die van 2002 tot 2012 ook de bezieler was van de Brugse kritisch-satirische website www.moonartgallery.be, die ook de plaatselijke culturele scene in het vizier hield.

Tentoonstelling toont evolutie van Marec als tekenaar

Zowel in Kan’t als Uitkrant heeft Marec gepubliceerd, tot hij ontdekt werd door mainstream media als Het Volk (later Het Nieuwsblad) en Dag Allemaal.

Vandaag maakt de Bruggeling maandelijks een tekening over zijn stad, die hoofdredacteur Luc Fossaert op de één van het Brugse cultuurblad EXit publiceert.

Tentoonstelling toont evolutie van Marec als tekenaar

Een selectie van het werk dat Marec voor Kan’t en Uitkrant maakte alsook een rist tekeningen die in EXit afgedrukt werden, kun je in de Brugotta Hal Biekorf gaan bekijken. Ook het origineel van ‘De Gouden Hugo’ staat er te blinken. Jarenlang werd het beeldje door de bezielers van Uitkrant uitgereikt aan een verdienstelijke, kritische Brugse culturo.

(svv)

De expositie ‘Marec, van Uitkrant tot EXit – 35 jaar Brugge in cartoons’ loopt van maandag 12 maart tot en met vrijdag 20 april. Gratis toegankelijk van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en een uur voor de voorstellingen in Biekorf Theaterzaal via het Marec-plein en dus de Sint-Jakobsstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier