Teater Studio James Ensor uit Oostende speelt toneelstuk zonder dialogen

Manu Debruyne, Tamara Beschuyt, Ronny Vanderstraeten en Rik Vanovenberghe samen met regisseur Sara Vanderieck (midden) in bed tijdens de laatste repetitie van het stuk 'Iemand van ons'. (Foto Rio)
Redactie KW

Op 1, 2, 3 en 4 februari brengt Teater Studio James Ensor haar nieuwe productie. ‘Iemand van ons’ is geschreven door Peter Vandenbempt en… deels door de acteurs zelf. Het is een stuk met veel tekst, maar zonder dialogen.

Tamara Beschuyt, Manu Debruyne, Ronny Vanderstraeten en Rik Vanovenberghe zijn de vier spelers die letterlijk samen in bed duiken. “Deze setting is gekozen omdat mensen dikwijls bij het slapengaan nog even over een en ander liggen na te denken”, verduidelijkt regisseur Sara Vanderieck. “De teksten die het publiek te horen krijgt, zijn de uitgesproken gedachten van vier individuen. De spelers vertolken geen specifieke personages die met elkaar in dialoog gaan, maar dat wil dan weer niet zeggen dat ze zomaar als robots zinnen uitbraken. Zelfs zonder het uitwisselen van replieken ‘spreken’ ze op die manier met elkaar, waardoor je toch bepaalde situaties krijgt op scène.”

Vragenlijst

‘Iemand van ons’ is opgebouwd uit drie delen. In het eerste luik word je om de oren geslagen met allemaal uitspraken die uit de politiek komen. In deel twee gaat het om quotes die met de liefde te maken hebben en voor de derde fase is men gaan graven in het persoonlijk leven van de betrokken acteurs. Ze kregen een vragenlijst mee naar huis en moesten de antwoorden via een anoniem mailadres doorsturen naar de regisseur. Zo wist niemand wie wat ingevuld had. “Al was de discretie zodoende gewaarborgd, toch was het best pittig om jezelf bloot te geven”, zegt Ronny Vanderstraeten. “We waren niet verplicht om op alle vragen in te gaan, maar er werd toch een minimum aan engagement verwacht zodat het stuk zinvol kon afgerond. Ik heb al veel meegemaakt in het amateurtoneel, maar dit is heel speciaal. Aangezien er dialogen ontbreken, heb je in feite geen directe tegenspelers en dat maakte het inleven er niet gemakkelijker op.”

Ook voor het publiek zal het ongetwijfeld even wennen zijn. “We hielden al een try-out om naar reacties te peilen en in het begin zie je de mensen denken ‘Oei, wat is dit’, maar al na enkele zinnen gaan ze zich comfortabeler voelen”, weet Sara Vanderieck.

Gissen

“De mensen herkennen uitspraken van die of die politieker, vinden het amusant of slaan zelf aan het nadenken over wat net gezegd werd. Wat dat laatste betreft, is het wel niet de bedoeling dat men buitenkomt met een halve identiteitscrisis. Deel drie zette sommigen aan te gissen bij welke acteur een bepaalde uitspraak paste. Uiteraard niet echt te achterhalen, ook niet door de spelers zelf, want die persoonlijk geschreven teksten werden anoniem over de vier verdeeld. Je hebt één zekerheid: het is iemand van ons”, lacht Sara. (Rio)

De voorstellingen vinden plaats op 1, 2, 3 en 4 februari om 20.30 uur in De Grote Post (zondag om 15 uur). Tickets koop je via het UiTloket in het cultuurcentrum in de Hendrik Serruyslaan 18a of via 059 33 90 00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier