Teater Studio James Ensor in Oostende lacht met schijnheiligheid

Redactie KW

‘Kortom’, zo heet de nieuwe toneelproductie van Teater Studio James Ensor. Een stuk vol grappige, soms absurde situaties. Ann Orlans viert haar comeback.

Voluit is de titel Kortom/Enfin Bref. Auteur Rudi Bekaert etaleert in dit stuk een scherp oor voor de rijke bourgeoisie en de perversie van geld en macht.

In een ‘dagelijks drama’ portretteert hij in dertig scènes hun preoccupaties, (racistische) vooroordelen en eindeloos gezwets. De communicatie tussen de resem personages, die als het ware uit het niets opduiken, loopt heel vaak via gsm, maar vooral naast elkaar.

De schijnbaar banale anekdotes waarmee ze elkaar onderhouden, blijken na verloop van tijd evenwel schakels van een groter verhaal te zijn.

Dat leidt tot toestanden, die bol staan van een bepaald soort humor. “Nog altijd zijn er mensen die denken dat wij onze neus ophalen voor komedies, maar niets is minder waar”, zegt regisseur Duc Duquennoy.

“Wat wél klopt is dat een komedie voor ons meer moet brengen dan zomaar een blijspel; het moet een zekere relevantie in zich hebben. Met Kortom zitten we op dat vlak goed. De auteur zorgde voor fijne en rake comedy.”

Observator

Rudi Bekaert: “Ik had zin om een stuk te schrijven over mensen die het doodnormaal vinden om 3.500 euro huur voor een villa in Knokke-Zoute te betalen en om 50.000 euro per maand uit te geven. Ik word door niets nog geschokt; tegenwoordig is alles mogelijk. Ik voel me verantwoordelijk voor de drama’s waarvan ik getuige ben en probeer dat in mijn teksten te verwerken. Nee, ik schrijf geen moraliserende stukken; ik luister, ik noteer. Ik ben een geamuseerd observator.”

Duc Duquennoy pikt in. “Ik had Kortom al enkele jaren in boekvorm in mijn kast staan en bij het nadenken over een nieuwe productie kwam ik daar bij uit. Een aantal bekende beroepsgezelschappen hadden het stuk al op hun repertorium en normaal duurt het twee en een half uur, maar ik heb – zonder het te willen herschrijven – twee complete scènes weggelaten en verder nog heel wat tekst geschrapt, zodat het nu met een speelduur van 1 uur en 40 minuten allemaal compacter en directer wordt.”

Terugkeer van ann

De cast bestaat uit Edwin Wets, Marjan Tratsaert, Patrick Desmit, Ronny Roose, Christine Pire, Jasper Feyen, Geert Puype, Diane Debruyne en Ann Orlans. Laatstgenoemde viert na vijftien jaar afwezigheid haar rentree op de Oostendse toneelscène. “Het doet deugd om mijn hobby opnieuw te kunnen beoefenen”, zegt ze en de passie voor theater straalt zo van haar af. “Mijn laatste optreden dateert van toen De Illusie nog bestond. Ik kreeg een dochtertje en wist dat, als ik haar met de nodige zorg wilde opvoeden, er dan geen tijd en energie meer was voor amateurtoneel. Nu ze tien jaar is kan ik weer een beetje meer aan mijn eigen denken. Ik ben dan ook heel blij met de gelegenheid die Teater Studio James Ensor mij biedt om weer aan te knopen met iets wat ik heel graag doe.”

Ann mag meteen in de huid van twéé vrouwen kruipen. “De ene is een vriendin van al die chichi-madams die de revue passeren, de andere is de werkvrouw. Die laatste rol vertolk ik het liefst, precies omdat Teresa, zo heet het personage, in wezen veel meer inhoud heeft dan al die bekakte dames die op haar neerkijken.”

De voorstellingen van Kortom vinden plaats in zaal Dactylo (cultuurcentrum De Grote Post) op zaterdag 28 april, vrijdag 4 mei en zaterdag 5 mei om 20u30, en op zondag 29 april en zondag 6 mei om 15 u. Tickets reserveren via het UITloket. (Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier