‘Superfans’: sterrenzweetdieven

© VT4
Redactie KW

Daarnet nog een keer over mijn schouder gepiept, en neen, geen fans te bespeuren, laat staat superfans. Na de eerste aflevering van het gelijkgedoopte VT4-programma weet ik dat ik daar niet rouwig om hoef te zijn.

Ondanks hun voornamen en hun onderwerp van fascinatie genoten Talita, Kimberly en Lisa nog de voorkeur van mijn twijfel. Je bent jong en je wil wat, en in hun geval was dat Ian Thomas, de uit Vlaamse grond opgetrokken kopie van Justin Bieber. De meisjes mogen dan al geen smaak hebben (niet huilen, Ian), creatief waren ze wel : naar analogie van de fans van het Gebieberte, die zich Beliebers noemen, had het trio voor zichzelf de term Obsessians verzonnen. Knap, en dit bedoel ik geeneens ironisch.

Minder gezond vond ik de volwassen hoofdrolspelers. Zoals Sylvia, die een „toerke reed” in de hoop „ons Svenneke” tegen te komen. Sven Nys. Omdat dat niet het gewenste resultaat opleverde, ging ze een beetje stationair draaien pardoes voor huize Nys, waar ze terstond „kriebelingen” voelde. Het neigde naar stalking en het was vooral zielig, niet in het minst voor Sylvia’s gezin, dat zich wijselijk afzijdig hield.

Wel te zien waren Sem-Ray, Ray en Charles, het nageslacht van Gerrit. U kan het al raden : diens hele tuinhuis staat in het teken van „mister Ray Charles”. Gerrits verhaal begon schrijnend („Omdat ik mijn vader nooit gekend heb, vertel ik de kinderen verhalen over Ray”), maar helde al snel over naar ‘cuckoo’ : een ongewassen hemd en strik van Ray Charles nam hij overal mee naartoe, tot in de slaapkamer. Gerrit droomde luidop hoe „Rays zweet zich mengt met het mijne”. Zijn vrouw barstte in tranen uit. Omdat ze het zo mooi vond, loog ze.

Dan was Viviane een stuk geloofwaardiger. Ze beweerde al veertig jaar wild te lopen van Willy Sommers : „Het gaat niet over. Integendeel, ik geloof dat het nog verslecht”. Ik twijfelde tussen uitlachen of de hulpdiensten bellen, ten behoeve van Viviane. Of van Erik, met wie ze al 35 jaar getrouwd bleek. „Ik moest Willy erbij nemen”, haalde hij de schouders op, terwijl hij de sloef zat te zijn. Waarna vrouwlief hem nog eens gezellig voor aap zette : in haar portemonnee, zo toonde ze vier foto’s van Willy, nul van Erik. Ik had er Willy niet bij genomen, Erik, en ik ga ook geen tweede aflevering van ‘Superfans’ uitzitten.

(MiCo)