Superfan Patrick Vermaerken: “David Bowie was een inspiratiebron en steunpilaar”

Redactie KW

Voor Patrick Vermaerken (58), uit Zwevegem kwam het overlijden van David Bowie hard aan.

De Zwevegemnaar, zelf zanger van De Gestemde Snaren, is al van zijn 18 jaar superfan van de Engelse muzieklegende. “Ik ben helemaal ondersteboven van dit droevige nieuws.”

Patrick stuurde gisteren nog een zelfgemaakte cover door van een nummer van Bowie naar een fanwebsite. “Dat ik de dag erna te horen krijg dat hij overleden is aan kanker, is een enorme klap. In die mate dat ik zelfs een traantje heb moeten wegpinken. Ik ben er echt niet goed van.”

De Zwevegemnaar leerde Bowie kennen toen hij 18 was.”Mijn eerste vinylplaat, ‘ChanceOnBowie’, was er eentje van David Bowie. Ik heb alles dat hij uitgebracht heeft, gekocht. Zowel vinylplaten als cd’s. Hij is de rode draad in mijn leven.”

Hij is de rode draad in mijn leven

Patrick kocht zelfs een 12-snarige folkgitaar, gewoon omdat Bowie dat model gebruikt had voor zijn nummer ‘Space Oddity’. “Ik was op bezoek bij iemand die muziek speelt. Hij had dat type gitaar in huis. Toen hij op de gitaar speelde, herkende ik meteen de eerste akkoorden van ‘Space Oddity’. Ik wist meteen dat het dat type gitaar was, dat hij had gebruikt voor zijn nummer. Ik heb mezelf meteen zo’n gitaar gekocht. Het is een standaardmodel, maar ik wilde ze toch meteen hebben omdat Bowie dat model had gebruikt.”

Ik denk zaterdag toch minstens vier covers van David Bowie te brengen

Het mag duidelijk zijn dat Bowie een grote invloed had op Patrick. “Hij was mijn inspiratiebron en muzikale steunpilaar. Ik heb verschillende artiesten beluisterd, maar voelde nooit dezelfde voldoening zoals bij David Bowie. Zijn invloed op de muziek was trouwens groot. Bowie was een van de eersten om akoestische en elektronische muziek te combineren.”

Patrick wil Bowie dan ook graag eren tijdens zijn concerten. “Als ik optreed, speel ik niet zomaar covers van Bowie. Ik breng ze, omdat ik ze graag speel. Bij covers van andere artiesten, is dat iets minder het geval. Zaterdag heb ik een optreden. Ik denk toch minstens vier covers van David Bowie te brengen.”

(DS)