Stripfan Dominiek: “Iedereen heeft wel eens met TrolTrol te maken”

Dominiek: "Ik heb mijn hart gevolgd en ik ben aan een eigen stripreeks begonnen" © KDS
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

‘Bloemen zijn voor doetjes’ is het eerste verhaal uit de stripreeks TrolTrol van Dominiek Vermandere. De stripfanaat schenkt de opbrengst van de verkoop als actie voor de Warmste Week van Studio Brussel integraal aan vzw Den Achtkanter, waar zijn zus Pascale verblijft.

Dominiek Vermandere is een stripfanaat in hart en nieren. Op zijn 22ste opende hij Blitz, een stripwinkel en videotheek in Waregem. Tien jaar lang organiseerde hij de stripbeurs in Kortrijk. Nadien werkte Dominiek 15 jaar voor een bedrijf dat kaartspelen ontwikkelt.

Op mijn 48ste ben ik zonder werk gevallen. Wat ga ik nu doen?” vroeg ik mij af. “Ik heb mijn hart gevolgd en ik ben aan een eigen stripreeks begonnen.” Dominiek bedenkt het verhaal, Nederlander Ralf van der Hoeven verzorgt de illustraties.

Ondertussen is het zeven jaar geleden dat Dominiek de basis legde voor TrolTrol. “TrolTrol is een uitdrukking die ik zelf heb bedacht. Als iets gebeurt in je leven dat je zo overdondert dat je niet weet wat er verder zal gebeuren, dan is dat TrolTrol. Ik denk dat iedereen dat wel begrijpt.”

“Als iets je zo overdondert dat je niet weet wat er zal gebeuren, dan is dat TrolTrol”

10.000

Pascale is de zus van Dominiek, ze verblijft al meer dan dertig jaar in Den Achtkanter. “Ze is geboren met een zuurstofgebrek. Bij Den Achtkanter kennen ze die problematiek heel goed, vandaar dat ik de vzw ook zo’n warm hart toedraag, het is geen evidentie.” Het eerste verhaal uit de reeks heet ‘Bloemen zijn niet voor doetjes’ en kan je online kopen en lezen op Yieha.be. “De opbrengst van de verkoop gaat tot en met 24 december integraal naar vzw Den Achtkanter. Tijdens de Warmste Week in provinciaal domein Puyenbroeck zullen tekenaar Ralf en ikzelf live tekeningen maken en veilen voor het goede doel.”

Stripfan Dominiek:
© GF

Voorlopig is het stripverhaal enkel online beschikbaar maar het duo plant om de gedrukte versies volgend jaar op de markt te brengen. “Het is de bedoeling om een reeks van vijf delen te maken die elkaar opvolgen en ik kan nu al voorspellen dat de mensen ze zullen herlezen. Er zitten verschillende lagen in verborgen.”

Hoofdpersonages Baris en Cryspi hebben een opvallend groen uiterlijk. “Ik zal niet verklappen waarom”, zegt de bedenker. “In de verhalen gebeuren veel zotte dingen, ik hou wel van een portie absurditeit. Dat combineer ik graag met veel spanning. De wereld is veel te serieus en ik zit vol ideeën. Ik ben blij dat zowel volwassenen als kinderen positief reageren op TrolTrol.”

Verhaal leeft

Dominiek heeft op zijn minst tienduizend stripverhalen op zijn computer staan. Het aantal exemplaren in de rijkelijk gevulde boekenkasten kent hij niet. “Ik kan gemakkelijk acht uur per dag met strips bezig zijn, ik heb dan niet het gevoel dat ik aan het werk ben. Het is fantastisch om te zien hoe je van een leeg blad vertrekt en het verhaal begint te leven. Ralf is een ongelooflijke tekenaar, alleen heeft hij het soms zelf niet door.”

Info: www.troltrol.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier