Streuvels’ oorlogsdagboek In Oorlogstijd wordt theaterstuk met Oswald Maes

De oorlogsdagboeken van Streuvels die gebundeld in 1979 verschenen.
Redactie KW

In mei volgend jaar gaat ‘Streuvels en zijn Groote Oorlog’ in première in het cultureel centrum De Linde in Anzegem.

Het gaat om een theaterbewerking van het oorlogsdagboek ‘In oorlogstijd’ van Stijn Streuvels. Voorzitter Karel Platteau van het Stijn Streuvelsgenootschap is de bezieler van het project. Hij selecteerde uit dat dagboek de passages die op scène zullen vertolkt worden door Hilde Vanderstraeten en Oswald Maes.

De productie is in handen van Klik-productions uit Sint-Eloois-Winkel. Dat managementbureau voor kunstenaars werkt voor het theaterproject rond het werk van Streuvels samen met Gone West. Na de premièrevoorstelling in Anzegem gaat de productie op tournee in heel Vlaanderen.De dagboeken die Streuvels tijdens WO I bijhield, verschenen in deeltjes in Nederland tijdens de oorlogsjaren. Pas in 1979 werden de oorlogsdagboeken integraal in één boek uitgebracht. Daarvoor zorgde toen onder meer Luc Schepens, de eerste conservator van het Streuvelsmuseum.

Het boek verscheen toen precies 10 jaar na het overlijden van Streuvels en bij het openstellen van het Provinciaal Museum Stijn Streuvels Het Lijsternest in Ingooigem. Het schrijvershuis gaat donderdagavond 24 april officieel opnieuw open nadat het de voorbije jaren werd gerenoveerd en gereconstrueerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier