Stijn Streuvels wordt ereburger in Anzegem

Het raam aan het bureau van Stijn Streuvels, uitkijkend op de velden schreef hij zijn boeken. Boven het raam hangt zijn levensspreuk 'Nulla dies sine linea'. © (Foto AD)
Redactie KW

Frank Lateur, beter bekend onder de naam Stijn Streuvels, is gehuldigd als ereburger van Anzegem. Karel Baert, zoon van de jongste dochter van Streuvels: Isa Lateur, kwam de ‘eer’ in ontvangst nemen. De schrijver bouwde in 1905 in Ingooigem zijn huis, het Lijsternest en bleef er tot in 1969 wonen. Streuvels was een levend monument: een icoon van zijn tijd.

Iedereen heeft een band met Streuvels in de regio: de Kortrijkzanen weten dat hij in Heule geboren is. De mensen van Avelgem weten dat hij er 20 jaar gewoond heeft in een bakkerij, sommige mensen herinneren zich nog filmopnames van één van zijn boeken in de buurt of vierden zijn 90ste verjaardag nog mee: een groot volksfeest in Ingooigem was dat toen. “Stijn Streuvels was de Herman Brusselmans van zijn tijd: iconisch”, aldus Tom Houtman, coördinator van het Lijsternest. “Mensen van hier vertellen dat vroeger in de klas een dichter Guido Gezelle was, Streuvels was het uitgelezen voorbeeld van een schrijver.” Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe verduidelijkt nog: “Het is indrukwekkend dat Streuvels op zo’n vroeg moment in zijn carrière al zo’n bekendheid had. De Vlasschaard bijvoorbeeld schreef hij al in 1907. Zijn grote klassiekers ontstonden allemaal hier in Ingooigem.”

Nu wordt hij gehuldigd als ereburger. Ereburgers zijn Anzegemse inwoners die in bijzondere mate bijgedragen hebben tot de welvaart en uitstraling van de naam en faam van de gemeente. Streuvels wordt dus nu postuum publiekelijk gewaardeerd voor zijn prestaties. Karel Baert komt de eer in ontvangst nemen. Hij Is de zoon van Isa Lateur het laatste kind van Streuvels die tot vorig jaar nog leefde. Ze stierf op 93-jarige leeftijd. “Isa moet een kranige vrouw geweest zijn. We zijn bij het lanceren van het Streuvelsbier nog bij haar langs geweest om de goedkeuring te vragen om de naam van Streuvels te mogen gebruiken”, vertelt Karl Verhaeghe van brouwerij Verhaeghe. “Ik weet nog dat ze toen op haar oudere leeftijd nog goed kon genieten van een paar Streuvelsbiertjes.” De Verhaeghes kenden de familie al langer: “De nonkel van Streuvels, Guido Gezelle, heeft nog voor mijn overgrootouders een gedicht geschreven voor hun huwelijk. Ook Streuvels kwam regelmatig over de vloer hier. Hij was zelf geen bierdrinker, maar hij kwam hier altijd zijn tafelbier halen.”

Een en al Streuvels

En zo heeft iedereen zijn anekdote over Streuvels. Naast het Streuvelsbier is er ondertussen Streuvelspaté en Streuvelspralines en trekt de gemeente Anzegem volledig de kaart voor Streuvels nalatenschap met een Streuvelsroute. Streuvels zei zelf altijd dat hij niet als een fenomeen behandeld wilde worden. Hij was boven alles een volksschrijver. Nu wordt hij ook door zijn ‘eigen’ volk, de Anzegemnaren gehuldigd.

Met de huldiging werd ook de nieuwe plaats van het Prutskebeeld onthuld. Het beeld kreeg na heel wat beschadigingen en een vermeende ontvoering een nieuwe plaats in CC De Stringe, het culturele hart van Vichte. Prutske was de bijnaam van Dina Lateur, het derde kind van Streuvels en zijn vrouw Alida Staelens. In het boek Prutske wordt de Eerste Wereldoorlog verteld vanuit de ogen van een jong kind. Prutske groeide uit tot een symbool voor de deelgemeente Vichte en krijgt nu dus een beschermde plaats.

(AD – Foto AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier