Stenen spotten op vijfde expo Guapo Team

We herkennen Jan Ocula, Bavo De Caesemaeker, Magda Ameye, Tom Van Der Slycken, Dirk De Bleecker, Nancy Cooreman en Alex Coppens. De foto werd gemaakt in Vilanec in Tsjechië, de uitvalsbasis van de vijfdaagse uitstap van Guapo Team België in 2017. © GF
Redactie KW

In OC De Vonke in Heule vindt zondag de vijfde editie plaats van de mineralen-, fossielen- en edelstenenbeurs van Guapo Team Belgium. “Bezoekers kunnen onder meer fluorescerende mineralen bekijken onder blacklights”, zegt voorzitter Jan Ocula.

Guapo Team Belgium, een vereniging die er maandelijks op uit trekt om bijzondere vondsten aan de verzameling toe te voegen, organiseert op zondag 24 september een beurs in OC De Vonke. “Er zijn 45 standhouders die hun vondsten tonen. Dat is een record”, zegt voorzitter Jan Ocula. “Ook wij als vereniging tonen duizenden fonkelende mineralen en eeuwenoude fossielen die we de voorbije vijf jaar over de hele wereld hebben gevonden, zelfs een steen van 75 kilo. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om die op te graven en proper te maken. Na een jaar is hij eindelijk klaar om aan het publiek te tonen.”

Naast de grote loebassen zijn er ook kleine steentjes te zien. “Via binoculairs kunnen de bezoekers gluren naar zogenaamde micromineralen die heel wat moois bevatten. Met het blote oog is dat meestal niet te zien.” Nog bijzonder is de aanwezigheid van de fluorescerende mineralen. “Wij voorzien in een donkere tentoonstellingsruimte”, zegt Jan. “De mineralen veranderen van kleur onder blacklights. Heel erg de moeite om te zien”, belooft Jan.

Speciaal voor dames

Dit jaar wordt er bovendien extra aandacht besteed aan de vrouwelijke bezoekers. “Tussen de vele standen presenteren we edelstenen, bewerkt tot kettingen, oorbellen, hangers… Deze worden aangeboden aan democratische prijsjes. Ideaal voor een ‘zomaar’-geschenkje.”

Guapo Team mocht vorig jaar 600 bezoekers verwelkomen. “Uiteraard hopen we op meer. We maken veel reclame en merken ook wel dat onze vereniging bekender aan het worden is. We hebben ondertussen zelfs leden uit Limburg en Brabant die maandelijks aanwezig zijn op de bijeenkomst in ons lokaal in het Groeningeheem en die ook actief meegaan op tochten in binnen- en buitenland.”

Zoals de traditie het wil, zal Guapo Team ook weer prijzen uitdelen. “Wie binnenkomt, krijgt een gratis lotje voor een tombola. Elk half uur trekken we een winnaar die naar huis gaat met een mineraal of fossiel en op het einde van middag verloten we de hoofdprijs: een luchtballonvaart met champagne aan boord.” (nvh)

De expo vindt plaats zondag 24 september van 10 uur tot 17 uur in OC De Vonke, Lagaeplein 24 in Heule. Toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier