Stefaan Vanfleteren uit Zwevezele: “Fijn dat dit eens niets met piano’s te maken heeft”

"Het is een hele eer om in de voetsporen van Marc Detavernier te treden", zegt Stefaan Vanfleteren. © Foto LDW
Redactie KW

Op zondag 8 april brengt koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit Wingene haar jaarlijkse aperitiefconcert. Sinds eind vorig jaar hebben ze er een nieuwe supporter bij: voorzitter Stefaan Vanfleteren, die na het overlijden van Marc Detavernier gevraagd werd om diens bijzondere taak over te nemen.

Vier jaar geleden kwam Stefaan Vanfleteren, geboren West-Vlaming, in Zwevezele wonen, nadat hij jaren een inwoner van Gent was geweest. “Vanwege mijn interesse en achtergrond, én om wat mensen te leren kennen, stapte ik in de cultuurraad. Zo is schepen Lieven Huys bij mij terecht gekomen toen de harmonie op zoek ging naar een nieuwe voorzitter. In eerste instantie heb ik wel wat bedenktijd gevraagd.”

In de familie

Stefaan was er immers niet helemaal van overtuigd dat hij voldoende voeling zou hebben met een harmonie. “Maar toen ik daar eens echt over begon na te denken, bleek dat ik toch al veel vaker met harmonieën te maken had gehad dan eerst gedacht. Zo werd ik in mijn jeugd regelmatig meegenomen naar de optredens van de harmonie van Izegem, waarbij heel wat familieleden speelden, en die van Ingelmunster, waar mijn nonkel dirigent was. In mijn studentenjaren was ik ook lid van de Toriz, een orkestje met muzikanten uit Torhout en Izegem. We brachten oberbayernmuziek.”

Uiteindelijk bleek die voeling er dus wel te zijn. “Het is ook fijn dat dit eens niets met piano’s te maken heeft. Het werkt dus aanvullend op wat ik al doe.”

“De groep straalt fun, enthousiasme en passie uit”

Stefaan is immers zelf pianist en organist en is bovendien ook de CEO van Piano’s Maene. Muziek vormt dus zeker een belangrijk deel van zijn leven. “Dat is vermoedelijk ook een reden om bij mij terecht te komen. Liefde voor muziek, maar toch iemand van buitenaf en ook met wat kennis van management. Uiteindelijk heb ik ‘ja’ gezegd. Ik ben gaan grasduinen in de rijke geschiedenis van de harmonie. Zo bleek ik voor een uitdagende taak te staan. Mijn voorganger Marc Detavernier heeft van de huidige harmonie toch echt iets moois weten te maken. Hij heeft heel veel voor die groep gedaan. Het is dan ook een hele eer om in zijn voetsporen te treden, al wordt het geen eenvoudige taak.”

Meerwaarde

Intussen is Stefaan al een paar maanden voorzitter van de harmonie, de preharmonie en het trommelkorps. “Dat is tot nu toe een heel positieve ervaring. Een paar dingen vallen toch wel op: het gaat om allemaal jonge mensen. Ook de ietwat ouderen zijn nog erg jong van geest en hebben een frisse kijk op de dingen. Zo is er een mooie professionele website. Daarnaast heerst er heel wat enthousiasme bij alle leden, die zich toch week na week vrijwillig inzetten. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van zo’n toffe bende. Ten derde zit het ook muzikaal heel goed.”

“Ik wil mijn ervaring binnen de marketing en sponsoring met het bestuur delen”

Stefaan heeft tot op heden dus geen spijt van zijn ‘ja’. “Ik geniet van dit voorzitterschap, al is het wel nog wat zoeken naar mijn rol in het geheel. Momenteel ben ik aan het aftasten, maar ik zal vooral dingen doen waar ik zelf goed in ben. Dan denk ik in de eerste plaats aan mijn ervaring binnen de marketing en sponsoring, kennis die ik graag met het bestuur wil delen. Ik hoop ook de lijn van de vorige voorzitter door te trekken. De Wingense harmonie betekent immers een meerwaarde voor Wingene en omstreken. De groep straalt fun, enthousiasme en passie uit, drie dingen die ik altijd probeer terug te vinden.”

Concert

Het trommelkorps onder de leiding van Joachim Vandendriessche, de preharmonie onder de leiding van Anthea Deblaere en de harmonie treden op zondag 8 april op tijdens het aperitiefconcert. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door het blaasorkest Alpenroos uit Ingelmunster. De harmonie en het blaasorkest staan onder de leiding van dirigent Mario Spiessens.

Je bent welkom om 10.30 uur in De Verrekijker in Wingene. Kaarten kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de deur. Kinderen komen er gratis in. Wie na het concert met de muzikanten wil meegenieten van een barbecue, kan tot 1 april een plekje reserveren aan 15 euro. Kaarten verkrijgbaar bij alle leden van de harmonie, via info@khwingene.be of 0479 06 43 33.

Privé

Stefaan Vanfleteren is 48 jaar. Hij is getrouwd met Birger De Bree en de pluspapa van Lara en Merel. Het gezin woont in Zwevezele.

Loopbaan

Hij volgde les aan het Sint-Jozefscollege in Izegem, nu Prizma, en trok daarna naar KULeuven, afdeling Brugge, voor zijn studies ingenieur elektronica en elektro-akoestiek. Er volgde nog een MBA aan de Solvay Business School in Brussel. Nu is Stefaan CEO bij Piano’s Maene.

Vrije tijd

Muziek is erg belangrijk. Stefaan speelt onder meer piano en orgel. Hij leest graag, houdt van reizen en genieten met het gezin.

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier