Stefaan De Clerck exposeert uitzonderlijk in Leuven

Mine De Jaegere en Stefaan De Clerck bij een werk van de Chinese kunstenaar Li Songsong. © KHT
Redactie KW

Stefaan De Clerck, voormalig burgemeester van Kortrijk, stelt uitzonderlijk een deel van zijn kunstcollectie tentoon in Leuven. In 1975 studeerde hij er af.

“Ik ben geen verzamelaar van kunstwerken. Noem mij eerder een visser naar kunst, net als mijn vrouw Mine De Jaegere. De werken die je in de tentoonstelling ‘1975’ ziet, zijn niet bewust samengebracht. Het zijn werken die in de stroom van het dagelijkse leven komen bovendrijven. Ik vis ze graag op. Zo ben ik meer een visser dan een verzamelaar”, zegt Stefaan De Clerck over zijn kunstverzameling.

De tentoonstelling loopt niet toevallig in Leuven in het College De Valk, of de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Stefaan De Clerck en Mine De Jaegere studeerden namelijk rechten aan de KU Leuven, net als drie van hun kinderen, de vader van Stefaan en de vader en grootvader van Mine.

Decaan Bernard Tilleman nodigde alumnus Stefaan De Clerck uit om in zijn faculteit tentoon te stellen. De decaan meent dat studenten niet alleen aandacht moeten opbrengen voor de levensaspecten van hun curriculum, maar ook voor die uit andere sectoren, zoals kunst.

Internationale contacten met kunstenaars

“Waarom ‘1975’ als tentoonstelling? Dat is het jaar waarin Mine en ik zijn afgestudeerd, trouwden en papa en mama werden van onze oudste dochter Marie,” licht Stefaan De Clerck toe. “We schreven ons in aan de balie van Kortrijk. In 1975 onderhielden we ook nauwe contacten met kunstenaar Marc Stockman, die in 1984 overleden is. Onbewust waren zijn werken het beginpunt van kunst in ons huis. Dankzij mijn loopbaan als minister en burgemeester kwam ik ook internationaal in contact met kunstenaars, zoals met de Chinese kunstenaar Li Songsong. In zijn atelier ervoer ik een ware ‘coup de foudre’. De werken die je hier ziet, hebben een band met 1975.”

(KHT)

‘1975, een keuze uit de kunstwerken van Stefaan De Clerck en Mine De Jaegere’ loopt tot en met 23 juni 2018 in College De Valk, Tiensestraat 41 in Leuven. Info: www.law.kuleuven.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier