Stampende Mexicanen en een Chinese jodelaar op folklorefestival in De Panne

Redactie KW

Dinsdag 16 augustus liep het marktplein van De Panne vol voor een memorabel optreden met zang, dans en folklore uit alle hoeken van de wereld.

In samenwerking met Kadans Torhout en de Volkskunstweek Sint-Niklaas maakte de toeristische dienst van De Panne een buitengewone en gevarieerde selectie op topniveau van artistieke groepen uit Bulgarije, Peru, Hongarije, Mexico, China, Nederland, Zweden en Roemenië. Bovendien kregen alle artiesten onderdak in Belgische gastgezinnen.

Bulgarije beet de spits af, gevolgd door Peru en Hongarije. Het publiek was vanaf het eerste moment gefascineerd door de prachtige en kleurrijke kostuums, de typische muziek en instrumenten van elk land… De Compañía Nacional de Danza Folklórica uit Mexico had de zonnige zuiderse sfeer mee naar De Panne gebracht: vurige danseressen in zwierige bontgekleurde rokken verleidden de Mexicaanse mannen met grote sombrero’s in zwarte pakken, die met hun zwarte laarzen op het ritme van het live mariachi-orkest op de houten podiumvloer stampten.

De opzwepende, vrolijke muziek, het harmonieuze tapdansen van de vrouwelijke en mannelijke voeten, afgewisseld met handgeklap stond in schril contrast met het optreden van de Chinese groep die volgde. De Baoshan Folk Arts Troupe sleepte tal van prijzen in de wacht en verzorgde in 2010 de openingsshow voor de wereldtentoonstelling in Shanghai. De groep is bekend om de vernieuwende dansen en volksliederen en dat bewezen de elegante danseressen met een bijzondere choreografie.

Heel apart was het optreden van de Chinese zanger, die een … Chinees jodelnummer bracht. Ook het optreden van de Chinese percussionisten met speciale instrumenten deed vele monden openvallen. Onze Noorderburen lieten zich ook niet onbetuigd en de zwoele zomeravond werd feestelijk afgesloten met de Zweedse en Roemeense gezelschappen.

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier