Stadstekenaar Ruth De Jaeger uit Ruiselede stelt tentoon in Gentse Vooruit

Ruth De Jaeger aan de slag tijdens het grote werk van 24 vierkante meter, dat nog twee maanden te bewonderen is in de Vooruit in Gent. © Foto Emma Deblaere
Redactie KW

Nog zeker twee maanden prijkt een prachtige creatie van de 24-jarige artieste Ruth De Jaeger uit Ruiselede in de inkomhal van de Vooruit in Gent. Ze is illustratrice en een van de zeven stadstekenaars, die samen tentoonstellen.

Of de passie voor kunst er via de genen is gekomen, ontkent noch bevestigt Ruth De Jaeger. “Alvast niet van mijn papa, die dierenarts is in de Abeelstraat in Ruiselede. Misschien van vroegere generaties”, lacht ze.

Ruth is nu een van de zeven stadstekenaars van stad Gent. “Via de stagebegeleidster is die zijsprong voor kunstinstelling Vooruit er gekomen”, legt ze uit. “Dat is voor een periode van drie jaar, van maart 2017 tot maart 2020. Zo krijg ik op regelmatige basis opdrachten, vooral met het accent op de groene kant van de Arteveldestad. Impressies en tekeningen van stadstuinen, diverse moestuinen, groene al dan niet bekende oases of ook opdrachten bij occasionele feiten en events zoals de autoloze zondag. Bij die werken is vrij initiatief het mantra, de artistieke vrijheid anders uitgedrukt.”

Favoriete genres

Zo mocht ze in een van de inkomhallen een grote muur bekleden. “Het werd een muurschildering van 8 op 3 meter met ‘circus’ als thema. Ik was twee volledige dagen bezig met diverse schetsen, rollen, graffitispuiten en verfstiften. Thuis in Ruiselede hangen heel wat van mijn creaties in een van de schuren. Mijn favoriete genres zijn de natuur, dieren, exotische prenten, dromerij, een visionaire wereld met veel kleuren… Enigszins persoonlijk en subjectief, toch toegankelijk voor kinderen en volwassenen. Qua techniek gaat mijn voorkeur naar zeefdruk, acrylverf en potloden van prima kwaliteit. Ik hou me bewust weg van pc-gebruik. Als illustratrice werk ik bijvoorbeeld voor het grafisch concept van kranten. Samen met nog zes jonge kunstenaars werken we in uiteenlopende disciplines in een atelier nabij de Dampoort in Gent.”

Ruth nam al een paar keer deel aan ‘Buren bij Kunstenaars’. Haar creaties zijn te bewonderen op haar site www.ruthdejaeger.be, thuis aan de Abeelstraat en nu nog tijdelijk in de Vooruit in Gent. (RV)

Privé

Ruth is de dochter van Filip De Jaeger en Hilde D’Huyvettere. Ze bracht haar eerste levensjaar door in Kruishoutem, maar het gezin kwam zich in 1994 vestigen in de Abeelstraat in Ruiselede, op de riante hofstee ‘Goed ter Vlaeght’.

Opleiding

Na de basisschool in Ruiselede studeerde ze aan het Emmaüsinstituut in Aalter. De artistieke dimensie kwam er via studies aan het KASK, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze behaalde er een master grafisch ontwerp, optie illustratie, gevolgd door de lerarenopleiding.

Loopbaan

Sinds september 2017 is ze leerkracht aan de kunstacademies van Dendermonde, Lokeren en Harelbeke, waar ze beeldende kunst doceert aan leerlingen van het eerste tot zesde studiejaar.

Vrije tijd

Tijdens haar jeugdjaren volgde ze muziekschool, kunstacademie, dansen en pianolessen in Ruiselede en de Tieltse academie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier