Stadsfotograaf uit Marke geselecteerd voor prestigieus fotofestival

Redactie KW

Kattoo Hillewaere (52) uit Marke is met haar drie inzendingen geselecteerd voor het internationaal fotofestival van Overpelt. “Ik wilde al lang met mijn foto’s naar buiten komen en dit is een mooie eerste stap”, zegt Kattoo.

Het gaat om een prestigieus fotofestival dat inzendingen kreeg van over heel de wereld, onder andere uit Rusland, Mexico, Nederland, India, Japan en Zwitserland. Een internationale jury maakte een selectie van 480 foto’s die deze zomer de straten van Overpelt mogen sieren. Als thema koos de organisatie voor ‘de lens op de mens’, oftewel de mens getoond vanuit alle mogelijke aspecten.

Op de foto’s van stadsfotograaf Kattoo Hillewaere zien we een bijeenkomst van de geloofsminderheid de Parsi uit India. Kattoo maakte de foto’s toen ze afscheid nam van haar favoriete strand in Mumbai, Juhu beach. “Je voelt aan de vibratie die in de lucht hangt dat het een plek is waar dingen gebeuren”, vertelt Kattoo. Ze werkt nog maar een jaar als beroepsfotograaf, maar met haar eerste deelname aan fotofestival wordt ze dus meteen al met drie foto’s geselecteerd. “Ik wilde al lang met mijn foto’s naar buiten komen en dit is een mooie eerste stap.”

Selectieprocedure

Stadsfotograaf uit Marke geselecteerd voor prestigieus fotofestival

De nominatie kwam voor Kattoo onverwacht. “De selectieprocedure heeft lang geduurd en de beslissing liet lang op zich wachten dus ik was de hele wedstrijd al een beetje vergeten. Door de verwoording dacht ik ook eerst dat ik een afwijzingsmail kreeg. Toen ik verder las en zag dat ik geselecteerd was, kon ik het gewoon niet geloven”, vertelt ze.

Voor Kattoo was fotografie al jarenlang een hobby. “Ik heb eerst andere jobs gedaan, maar vorig jaar heb ik besloten om alleen nog maar te doen wat ik graag doe.”

Stadsfotograaf

Stadsfotograaf uit Marke geselecteerd voor prestigieus fotofestival

Nu werkt ze als stadsfotograaf voor Kortrijk en maakt ze bijvoorbeeld foto’s en reportages voor het stadsmagazine en voor Sien, het magazine van het OCMW. “Ik hou het meest van straatfotografie. Het is een kunst om rond te kijken en enkel de interessante dingen eruit te halen. Zo fotografeer ik het liefst”, vertelt Kattoo.

Als kind kreeg Katto het verwijt een straatloper te zijn. Omdat ze nooit thuis wilde blijven, doolde ze maar wat rond. “Nu speelt dat in mijn voordeel”, grapt Kattoo.

Het fotofestival in Overpelt gaat officieel van start op zondag 18 juni met een prijsuitreiking voor de beste foto’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier