Stadsbeiaardier Koen Cosaert concerteert

© GF
Redactie KW

Op 7 augustus verzorgt stadsbeiaardier Koen Cosaert om 20 uur een wensconcert met 12 werken gekozen door het publiek. “Ik verklap net voor het concert welke werken”, lacht hij.

Koen Cosaert is stadsbeiaardier van Kortrijk, Izegem, Harelbeke en Roeselare. Sinds 1987 doceert hij beiaardspel, campanologie en harmonie aan de Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen. Sinds september 2010 is hij er directeur. Koen is ook als gastdocent verbonden aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Aan het Nederlands Carillon Instituut in Dordrecht staat hij in voor het vak campanologie.

De wereld rond

Koen Cosaert maakte concertreizen door Europa en de Verenigde Staten en speelde op muziekfestivals als het Festival van Vlaanderen, het Happy New Festival Kortrijk en het Festival Oude Muziek Utrecht. Hij genoot ook orgel en viool aan het Conservatorium van Kortrijk.

Als campanoloog werkt hij mee aan verschillende tentoonstellingen, tijdschriften en publicaties over klokken en beiaarden. Verder geeft hij lezingen op congressen en studiedagen in België, de Verenigde Staten, Duitsland, Ierland, Rusland en Nederland. “Ik ben inderdaad een bezige bij“, lacht hij.

Prachtige locaties

Op de laatste maandag van juni en tijdens de zomermaanden juli en augustus krijgt de Kortrijkzaan naar jaarlijkse gewoonte een gezonde portie beiaardmuziek voorgeschoteld onder de noemer ‘Torenmuziek’. Alles in een organisatie vanRespiro Dell’Arte.

“Ik concerteer hier graag en ken als Kortrijkzaan de stad. We hebben hier twee schitterende instrumenten, prachtige locaties met de terrasjes op de Markt, het Begijnhof en het Vandalepleintje. Ideale plaatsen om te luisteren.”

(Peter Van Herzeele)