Stadense toneelvereniging ‘t Stoans Stiksje viert zilveren jubileum

Stoans Stiksje rekent op een pak toeschouwers voor de nieuwste productie 'Sterfgenaam' die ze begin februari op de planken brengen. © Foto JCR
Redactie KW

Toneelvereniging ‘t Stoans Stiksje plant begin februari zes opvoeringen van ‘Sterfgenaam’, een misdaadkomedie waarbij ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de vereniging maar liefst 16 acteurs op het podium staan. Zoals elk jaar schenkt de toneelvereniging de financiële overschotten van de opvoeringen aan één of meerdere goede doelen.

‘t Stoans Stiksje werd in 1992 opgericht en viert dit jaar dus een kwarteeuw bestaan.

“Naar aanleiding van ons jubileumjaar gaan we voor de ultieme uitdaging”, vertelt voorzitter Johan Mestdagh. “Namelijk een stukkeuze met een spelersbezetting van 16 personen. Daarvoor doen we beroep op vijf nieuwe krachten. Oude bekende Nele Bouckaert is na vele jaren terug op post, terwijl Charlotte Flament en Fien Vuylsteke hun eerste stappen op de bühne zetten. Fernand Verhelst en Stijn Osaer komen ons dan weer uit het naburige Kortemark versterken met hun toneelervaring.”

Misdaadkomedie

‘t Stoans Stiksje koos voor zijn jubileumopvoering voor een misdaadkomedie. “Sterfgenaam vertelt het verhaal van de oude, rijke, tirannieke Simon Starck”, weet Johan Mestdagh. “Hij is zwaar ziek en voelt zijn einde naderen. Hij laat zijn familie naar zijn huis komen en vertelt dat zijn huidig testament hen en zijn personeel miljarden nalaat. Iedereen is uiteraard door het dolle heen. Tot hij vervolgens aankondigt de volgende dag een nieuw testament te zullen tekenen met daarin een bizar en kostbaar plan om zichzelf te laten klonen. Wat daarna overblijft van zijn gigantisch vermogen zal hij zelf erven als de nieuwe Simon Starck.”

“Zijn advocate gaat nog dezelfde nacht zijn wil op papier zetten met behulp van de secretaresse van Simon, die ook draagmoeder van de kloon zal worden. Die nacht wordt de oude Simon Starck evenwel om het leven gebracht. Bijna iedereen in huis is verdacht. Gelukkig is ook Agatha Davids in het huis, een detective die na vele ondervragingen en schokkende ontdekkingen alsnog de moordenaar weet te ontmaskeren.”

Ook dit jaar schenkt ‘t Stoans Stiksje de overschotten van de opvoeringen aan één of meerdere goede doelen. “Als toneelvereniging hebben we jaarlijks nogal wat financiële middelen nodig om decors, regie, kostuums en andere kosten te betalen”, aldus voorzitter Mestdagh. “Gelukkig kunnen we hiervoor beroep doen op verschillende inkomsten zoals toegangsgelden, consumpties tijdens de opvoeringen en sponsorgelden. Soms vallen de inkomsten beter mee dan verwacht en bij ‘t Stoans Stiksje kiezen we er al sedert vele jaren voor om de overschotten aan een goed doel te schenken. Zo steunen we ieder jaar ons Foster Parents-kind Mbalo Cisse. Mbalo is 11 en woont met twee broers en een zus in een klein dorpje in Senegal. Met onze steun hopen we de levensomstandigheden van Mbalo en zijn familie wat te verbeteren. Daarnaast proberen we elk jaar een project te steunen naargelang onze clubkas het zich kan permitteren. De keuze van het project wordt elk jaar met alle leden van ‘t Stoans Stiksje gemaakt. Mensen die weet zouden hebben van een interessante organisatie, een benefietproject of een goed doel, mogen ons gerust iets laten weten. We nemen elk voorstel graag in overweging voor onze volgende ondersteuning.”

“Vorig jaar konden we aan twee verschillende projecten alvast 250 euro schenken. ‘Warme Kerst’, een initiatief op kerstavond voor minderbedeelden in Staden en LaKoSta for Charity, waarbij er gelopen wordt voor een goed doel.”

‘t Stoans Stiksje voert Sterfgenaam op in gemeenschapscentrum Het SWOK in de Ooststraat 4a op vrijdag 3, zaterdag 4, donderdag 9 en vrijdag 10 februari (telkens om 20 uur). Kaarten voor die opvoeringen kosten 8 euro. Op zondag 5 februari is er een opvoering om 10 uur. Wie naar die voorstelling komt, betaalt 10 euro. In die prijs is evenwel een aperitief inbegrepen, terwijl er ook genoten kan worden van frietjes.

Special edition

Op zaterdag 11 februari is er om 20 uur ook de ‘special edition’-opvoering. Het publiek wordt daarbij extra verwend met een hapje en een drankje passend in het thema van de productie. Wie de special edition wil meemaken, betaalt 12 euro. Kinderen jonger dan 12 betalen voor de special edition 6 euro. Kaarten kunnen gereserveerd worden via de Stoansstiksjefoon: 0471 26 30 69 of via www.stoansstiksje.be (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier