Stad Brugge wil ‘verwaarloosde koetsencollectie’ verkopen

Redactie KW

Open VLD-raadslid Jasper Pillen klaagt de verwaarlozing van een collectie koetsen en lijkwagens van de Brugse musea aan.

Een deel van de collectie die is opgeslagen in een loods in de Groenestraat in Brugge is afkomstig van het Arentshof. Daar moesten ze in 2002 plaatsmaken voor de museumwinkel van Brugge 2002.

Het gaat om een unieke collectie koetsen, sledes en lijkwagens. De collectie staat er al 12 jaar te verkommeren. Een van de koetsen werd met houtwerk gestabiliseerd en van diverse koetsen zijn de kussens en de stoffen bekleding aan het wegrotten.

Zwerfkatten

De loods had een tijd geleden ook af te rekenen met zwerfkatten en dat is ook duidelijk te zien aan de schade die ze aan de stoffen bekleding van de koetsen aanbrachten, zegt Jasper Pillen die samen met Bruno Mostrey van Groen zich ter plaatse ging vergewissen van de triestige staat waarin dit deel van het Brugse erfgoed zich bevindt.

“De collectie is waardevol. Er moet iets gebeuren”, zegt Jasper Pillen. “Het gaat om unieke, Europese stukken. De manier waarop hiermee wordt omgegaan is erfgoedstad Brugge onwaardig”.

Oplossing

“Twee mogelijkheden”, zegt Jasper Pillen van Open VLD. “Of de stad verkoopt de collectie ofwel wordt er gevraagd of ze kan worden ondergebracht op het provinciaal domein in Bulskampveld, waar zich ook al koetsen bevinden.”

De vraag is natuurlijk wie is verantwoordelijk voor de verwaarlozing. Het gebouw waarin ze zijn ondergebracht is van de stad Brugge, een deel van de collectie is van de Brugse musea, een ander deel is van het volkskundig museum, legt Jasper Pillen uit.

“Een tijd geleden zijn er capes gekocht om over de koetsen te trekken, zodat ze beschermd bleven tegen stof en aftakeling. Waarom zijn die capes niet gebruikt, vragen wij ons af…”

Verkopen

Burgemeester Renaat Landuyt bevestigt dat het probleem al meer dan eens ter sprake is gekomen. “De musea bevelen de stad aan om over te gaan tot verkoop van de collectie. Wij zijn van plan om de musea daarin te volgen,” zegt de burgemeester.

Er is in elk geval interesse vanuit ambachtelijke hoek voor deze collectie, weet Jasper Pillen.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier