Sprookjes uit Roeselare op 11 juli

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Dit jaar vieren we 100 jaar Juul Plastiek. Als eerbetoon aan Slosse vindt op vrijdag 11 juli een vertelwandeling plaats.

Er was een reus in Rousselaar, Rolarius was zijn name. Hij woonde in een groot kasteel met zijnen zoon en Dame. Dit zou wel eens het begin van een van de verhalen zijn die men te horen krijgt op vrijdag 11 juli, weet Dirk Lievens. “De Reus Rolarius is inderdaad slechts één verhaaltje in de zovele die de Roeselaarse geschiedenis rijk is. Zo kon Hedwige Vanwassenhove in het verleden tal van deze sagen bundelen, maar schreef Juul Plastiek er natuurlijk ook heel wat om uit te putten. Verder organiseerden we een wedstrijd om verhalen te schrijven en in te sturen met VTB Kultuur Roeselare. De inzendingen daarvoor waren eerder beperkt, maar de verhalen die we er aan over houden zijn pareltjes. We hebben uiteindelijk zoveel verhalen, gaande van sprookjes en sagen tot legendes, dat we er wel iets mee moesten doen en zo ontstond onze vertelwandeling.”

Om de sprookjes te vertellen ging Dirk op zoek naar vier doorwinterde vertellers. “Zelf start ik met één verhaal vooraleer we uit zaal Petrus vertrekken. Afhankelijk van de opkomst verdelen we de mensen in groepjes en nemen we ze telkens met een begeleider mee op sleeptouw richting onze vertellers.” De tocht is maximaal 2 km lang en er zijn heel wat rust- en zitpunten, op die manier willen de Vrienden van Juul Plastiek de vertelwandeling voor iedereen haalbaar maken.

Vergeetput

Gino Bruneel, Romain Decommere, Erna Hollevoet en Monique Vanhee tekenen present om de verhalen aan de mensen over te brengen.

Op 11 juli hoopt het gezelschap heel wat geïnteresseerden te ontvangen, vooraleer de verhalen voor altijd in de vergeetput verdwijnen. “Mensen vertellen niet meer genoeg tegen elkaar, dit alles heeft plaatsgemaakt voor de televisie. Waar is de tijd dat we nog bang waren voor Kolle met den haak of de Korenvintjes. We hopen de mensen opnieuw warm te maken om deze verhalen aan elkaar door te vertellen.”

Sprookjes uit Roeselare vindt plaats op vrijdag 11 juli, men start om 14 uur in zaal Petrus op het St Michielpleintje. Deelname bedraagt 5 euro. Vooraf inschrijven niet nodig.

Info: lievens.dirk@telenet.be en www.sprookjesuitroeselare.be.

(CDG-foto SB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare van vrijdag 4 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier