Spilliaerthuis in Oostende heeft eerste directeur

Foto EFO
Redactie KW

Met de aanstelling van Pierre Muylle als directeur wil het Spilliaerthuis een volgende stap zetten naar verankering in de badstad.

Het Spilliaerthuis startte in 2015 als een privaat initiatief dat aan Oostendenaars en toeristen het werk wil tonen van Leon Spilliaert (1881-1946): 200 schilderijen en meer dan 4.000 grafische werken. De site in de rotonde, enkel open in weekends en vakanties, lokte tot 10.000 bezoekers voor bepaalde expo’s. Initiatiefnemer Mark Vanmoerkerke en Spilliaertkenner Anne Adriaens-Pannier krijgen voortaan versterking van Pierre Muylle (43), in het verleden aan de slag in het SMAK (Gent) en Madmusée in Luik. “Wat me hier aantrekt is de ambitie, ontstaan vanuit gedrevenheid en enthousiasme. Er zijn ook weinig kunstenaars die zo’n emotionele draagkracht hebben als Spilliaert. We moeten echt onze grote modernisten meer in de kijker zetten”, zegt de Bruggeling als eerste directeur van het huis.

Zijn taak bestaat er in om een structuur uit te bouwen voor het jonge initiatief, middelen te zoeken en samenwerkingen op te zetten met publieke en private eigenaars van werken van Spilliaert. “Het Spilliaerthuis organiseerde al colloquia en we willen ook in de toekomst een expertisecentrum blijven waar mensen terecht kunnen die wetenschappelijk met Spilliaert bezig zijn. De zalen worden nu extra verwarmd en er is ook een mobiele vochtregeling. Een belangrijke uitdaging wordt dus zeker de verbetering van de accommodatie. De werking wordt bijgestuurd. Tot nu toe organiseerde het Spilliaerthuis in de zomer én de winter een expo. Voortaan komt er één grote zomerexpo en in het voor- en najaar een kleinere tentoonstelling.”

Educatieve werking

De huidige expo waarin het werk van Spilliaert als illustrator van literatuur wordt belicht, is voorlopig de laatste wintertentoonstelling: het (beschermde) gebouw verwarmen is niet evident en op sommige dagen is het er gevoelsmatig te koud. “Gelukkig heeft dat geen nadelig effect op de kunstwerken”, luidt het. De directeur weet dat er nog veel werk op de plank ligt: “Ook de educatieve werking kan uitgebouwd worden. Boven de exporuimte is er nog een zaal waar perfect workshops kunnen plaatsvinden. Al die initiatieven moeten bijdragen om meer mensen het werk en de kwaliteit van Spilliaert te leren kennen.” Dit voorjaar opent in het Spilliaerthuis een expo van werken van de Oostendse fotograaf Daniel De Kievith. De zomerexpo focust op het werk van Spilliaert die moderne en hedendaagse kunstenaars inspireerde. (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier