Spilliaert Huis Oostende presenteert vissersvrouwen en baadsters uit het oeuvre van de Oostendse meester

Curator Anne Adriaens-Pannier, promotor van het Spilliaert Huis Mark Vanmoerkerke en Eline Jacobs van de Vanmoerkerke Collection. © Foto ML
Redactie KW

Vanaf 19 november pakt het Spilliaert Huis in Oostende uit met een tweede thematische tentoonstelling van deze Oostendse meester: ‘Vissersvrouwen en baadsters, de koninginnen van Oostende’.

Curator Anne Adriaens-Pannier koos dit keer voor de vrouw in het oeuvre van de kunstschilder. Onder bovenstaande titel selecteerde zij een dertigtal werken uitsluitend uit privécollecties die ons een beeld moeten geven van de genuanceerde en onderzoekende blik van de kunstenaar op kranige vissersvrouwen en sportieve baadsters.

“Het thema van deze tentoonstelling richt zich volledig op Oostende. Naast de zee- en stadszichten die hij zo treffend vertolkte, bleef Spilliaert ook niet onbewogen voor de mensen die werkten en leefden in deze haven- en badstad”, aldus Anne Adriaens-Pannier. In hun dagelijkse taken nemen de volkse vissersvrouwen, in hun lange rokken en zwarte sjaals, actief deel aan het vissersbedrijf. Zij zijn volgens Spilliaert de verpersoonlijking van het eeuwige wachten op de oever, turend over havengeul en zee. Keuvelend en uitkijkend naar de vangst die ze straks hopen te slijten aan de gegoede burgers. Hun taak in de visserij, naast het huishouden en de zorg om het meestal kroostrijk gezin, is het leuren met vis en het herstellen van netten.”

Vrouwelijk naakt

Levensvreugde en vrijheid karakteriseren dan weer de baadsters die zich met de zee en het golvenspel meten. “Voor Spilliaert een voorwendsel om zich te verdiepen in het vrouwelijk naakt, dat hij ongeremd in haar sierlijke contouren weergeeft.”

De tentoonstelling loopt van 19 november tot en met 16 april 2017 in het Spilliaert Huis, Rotonde West-Thermae Palace, Koningin Astridlaan 7 (rechtover de tribune van de Wellingtonrenbaan).Toegankelijk op zaterdag van 10 tot 12.30 uur en van 13 tot 18 uur. Tijdens de schoolvakanties iedere dag open op hierboven vermelde uren. Op zondag altijd van 11 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur. Toegangsprijs 5 euro. Reductietarieven voor senioren, jongeren en studenten en wie een toegangsticket heeft voor Mu.ZEE.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier