Smoelen en totentrekkers nemen Museum X in Kortrijk in

Klaas Verplancke. (Foto JVGK)
Redactie KW

Van 7 oktober tot en met 29 januari loopt in Museum X de tentoonstelling ‘Face to face’. Daarin toont illustrator Klaas Verplancke eigen werk en verborgen schatten uit de magazijnen van de Kortrijkse musea.

Voor de tentoonstelling ‘Face to face, smoelen en totentrekkers’ selecteerde Klaas 75 portretten, genretaferelen en verborgen schatten uit de magazijnen van de Kortrijkse musea. Hij brengt ze in dialoog met hoofdstukken uit zijn eigen werk. “Een dubbelportret dat de verbeelding prikkelt”, lacht hij.

De rode draad doorheen het geheel is het portret als totentrekker. “Een masker waarin geleidelijk barsten komen en passies zichtbaar worden. Ik toon wat mensen voelen en denken en vertel hun verhaal. Ik toon uitsluitend menselijke figuren. In ‘Face to face’ probeer ik ook elke bezoeker in gesprek te laten gaan met zichzelf, zijn emoties en gedachten. Elk portret is een spiegel, elk aangezicht geeft inzicht. Het is een uitdaging dat te tonen”, legt Klaas uit. “Bij mijn keuze liet ik me leiden door vormelijke overeenkomsten tussen de museadingen en mijn werk, ook virtuele of inhoudelijke parallellen. Het moest ook te maken hebben met onder meer gekken, gezichten trekken, maskers en uitvergrote karaktertrekken.” Op 16 oktober wordt zijn nieuwste awardwinnend kinderboek ‘Magritte’s Apple’ voorgesteld in en uitgegeven door het Museum of Modern Art New York. De tentoonstelling ‘Face to face, smoelen en totentrekkers’ is een organisatie van de Vrienden van het Museum en is van 7 oktober tot en met 29 januari 2017 te zien in het Dormitorium van Museum X aan het Begijnhofpark.

(Peter Van Herzeele-Foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier