Slag om radiofrequenties

Geert van Dijk, Johan Deboeverie en Tom Decouttere. (Foto OV)
Redactie KW

Het nieuwe frequentieplan van minister van Media Sven Gatz voorzag voor de stad Kortrijk slechts twee lokale radio’s. Daarvan is nu een weggevallen. Voor het resterende pakket zijn er nog drie kandidaten: Radio Gemini, Twinmedia met FM Kortrijk en W. L. O. Wie groen licht krijgt wordt waarschijnlijk pas in december bekendgemaakt.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap.

In het nieuwe frequentieplan werd van twee zenders met hoogvermogen en twee met laagvermogen de gebruikte frequenties toegewezen aan vier nieuwe regionale netwerkradio’s: SBS, VBRO, Hit FM en Stadsradio Vlaanderen. De twee overblijvende Kortrijkse frequenties op 105.3 MHz en 106.4 MHz werden geclusterd met een lokale radio uit een buurgemeente om tot een groter uitzendgebied te komen. Het ging om pakket FP 101 Kortrijk-Menen en FP 102 Kortrijk-Zwevegem. Voor pakket 101 waren er geen kandidaten. “Niemand wilde pakket 101 om dat daar de lokale frequentie 105.3 MHz in zit. Die frequentie wordt erg gestoord door France Info, dat op de naburige 105.2 MHz met verschillende duizenden Watt richting Vlaanderen uitzendt. Zelfs in Brugge stoort deze Franse zender nog de Vlaamse lokale radio’s”, duidt Tom Decouttere, voorzitter van Twinmedia. Hierdoor blijft deze frequentie de volgende jaren onbenut en zal de stad Kortrijk het moeten stellen met slechts één lokale radio in frequentiepakket 102. Daar zit Kortrijk in op 106.4 MHz en Zwevegem op 105.7. Voor dit pakket zijn er drie kandidaten om via deze cluster te gaan uitzenden: Radio Gemini, Twinmedia met FM Kortrijk en W. L. O.

LOKALE VERANKERING

Samen met de kompanen van het vroegere Radio Gemini in 1979 – Johan Deboeverie, Geert van Dijk en Bruno Vandenbulcke – doet Tom een gooi naar een erkenningsdossier voor FM Kortrijk: de naam Gemini mocht niet meer gebruikt worden. “We goan hjil erbegun. We hebben nooit aan ketenradio gedaan. We trekken de kaart van een stevige lokale binding en verankering met lokaal nieuws en items. Het rechtstreeks contact met de luisteraar blijft belangrijk. We willen op muzikaal gebied alles aanbieden wat vandaag ontbreekt. Zo is er bijvoorbeeld nog een schat aan bijna nooit gedraaide muziek. We mikken op een soort Mi Amigo-formule”, vertelt Tom. “Het format is goed omschreven en ook het financiële plaatje is ingevuld.” Voor de lokale frequentie in Zwevegem hoopt FM Kortrijk gebruik te kunnen maken van de zendinstallatie van Wasabi FM-radio056.be. Zij dienden geen aanvraag in en gaan verder via internetradio. Voor de frequentie in Kortrijk worden onderhandelingen gevoerd. “We gaan voor een volwaardig FM-station.”

KORTRIJKSE INVULLING

Bruno Heyndrickx, de man achter Topradio, diende via Gemini vzw een dossier in voor Radio Gemini. Het oorspronkelijke Radio Gemini ging in 1995 op in Topradio. Bruno deponeerde daarom de merknaam Gemini. “Topradio kreeg geen erkenning. We trekken naar de Raad van State omdat we vermoeden dat er fouten en onnauwkeurigheden gebeurd zijn”, meent Bruno. “Met Radio Gemini zetten we sterk in op een volwaardige Kortrijkse invulling: nieuws uit de regio, lokale stukken en dossiers. We zorgen voor een eigen muzikale invulling geïnspireerd op het concept van Radio Plus. We deden daarvoor een enquête bij onze luisteraars en lieten een profielanalyse maken. Onze doelgroep wordt de 35- tot 55-jarigen.” De derde kandidaat is W. L. O., de Wevelgemse Lokale Omroep, die vroeger C-Dance en Contact2 was en vandaag VBRO is. Daar was niemand te bereiken. Naar verluidt is het er hen om te doen de frequentie te bemachtigen en die te verhuren aan derden.