Singer-songwriter Jasmien Aernout: “Mijn nummers zijn vaak herkenbaar voor anderen”

Jasmien Aernout. © Stefaan Gruwez
Redactie KW

Op vrijdag 29 september treedt singer-songwriter Jasmien Aernout op in AAP Bolwerk aan de Spinnerijstraat in Kortrijk. In haar songs beschrijft Jasmien haar ietwat bizarre kijk op de mensen, de dingen en de gebeurtenissen in haar leven.

Jasmien Aernout (32) is van vele markten thuis: ze behaalde een bachelor journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent, werkte in het onderwijs, een bibliotheek en boekhandel, is freelance journalist en copywriter, singer-songwriter en speelt toneel. Ze groeide op in Oostrozebeke, bleef na haar studies plakken in Gent, maar koos uiteindelijk voor Kortrijk. De liefde voor de podiumkunsten pikte ze op bij Toneel Meer Vreugde in Oostrozebeke.

“Niet leuk”

“In het derde leerjaar stond ik voor het eerst op de planken in een kindervoorstelling, ‘De Schat’ genaamd. Ik behaalde mijn hoger diploma woordkunst aan de Academie voor Muziek en Woord in Izegem. Een diploma lagere graad muziek heb ik ook op zak, maar dat was een ander paar mouwen. Ik vond de muzieklessen niet leuk”, vertelt ze eerlijk. Jasmien koos voor gitaar.

Als tiener leerde ik mezelf akkoorden spelen. Ik noem mezelf nog steeds geen echte muzikant, eerder een verhalenverteller. De ene keer is dat met tekst op papier en de andere keer met liedjes.”

West-vlaams

Sinds haar 15de treedt ze op met eigen nummers. “Eerst in het Engels, later in het Nederlands en de laatste jaren in het West-Vlaams. Het was niet de bedoeling de trend van het dialect te volgen. Het kwam gewoon ineens op tijdens een lange autorit. Het viel bij mezelf en het publiek in de smaak.”

https://www.youtube.com/watch?v=q_dzIuE0Nt8

Twee jaar geleden bracht ze in eigen beheer een eerste cd uit: ‘geboetseerd’. Haar inspiratie komt niet van ver. “Ontmoetingen, gesprekken en zinnen kunnen het begin van een lied betekenen. Uiteraard komt heel veel uit mezelf en uit mijn eigen leven. Maar op een of andere manier zijn de meeste dingen waar ik het over heb herkenbaar voor anderen.”

Ondertussen werkt Jasmien aan nieuwe nummers en kijkt ze ernaar uit opnieuw met de band op stap te gaan. “Gewoon blijven optreden vind ik het belangrijkste“, besluit ze.

(Peter Van Herzeele)