Sijselenaar Arno Vanhoutte tien jaar na Douwe Van Mael naar finale Humo’s Rock Rally

Aan muzikaal talent geen gebrek in de Stationsstraat. Tien jaar na Douwe Van Maele staat Arno Vanhoutte (met zonnebril) straks in de AB. © Davy Coghe
Redactie KW

In de Stationsstraat blijkt de grond wel erg vruchtbaar voor rock- en popbands. Net tien jaar na Douwe Van Maele (30) van Team William trekt nu immers ook Arno Vanhoutte (18) met zijn groep Budget Trash naar de finale van Humo’s Rock Rally in de Brusselse AB.

In 2008 beleefde de toen nog net geen 20-jarige Sijselenaar Douwe Van Maele muzikale gloriedagen. Hij was samen met zijn groep geselecteerd voor de finale van Humo’s Rock Rally in de Brusselse Ancienne Belgique. “In de finale, waaraan tien bands deelnemen, behaalden we toen de derde plaats”, weet Douwe nog goed.

Ik speelde toen samen met mede-West-Vlaming Bert Moerman en twee gasten uit Ninove, met name Arne Sunaert en Floris De Decker. Floris maakte later trouwens deel uit van de bekende groep de Van Jets.”

“Als jonge gast van 19 spelen in de Ancienne Belgique is behoorlijk indrukwekkend”

“We zijn eigenlijk altijd een punkrockband gebleven en van bij het begin was duidelijk dat ik de drums voor mijn rekening zou nemen gezien de gitaar en de basgitaar al bezet waren (lacht). De weg naar de finale van de Rock Rally en de mooie derde plaats was voor ons toch wel een echte springplank. Als jonge gast van 19 jaar is het behoorlijk indrukwekkend om in die legendarisch Ancienne Belgique te mogen spelen.”

Mario Goossens

In 2009 kwam dan ons debuutalbum uit. Het werd geproducet door Mario Goossens, bekend als drummer van Triggerfinger en producer van het debuutalbum van The Black Box Revelation. Ik volgde toen ook les aan de hogeschool voor muziek in Hasselt, het bekende PXL dat zoveel muzikanten afleverde. Zo ben ik ‘gediplomeerd’ drummer geworden. Een hele mooie tijd was dat en het ook het toeren met de band deed ik erg graag. Maar na een tijdje voelde ik toch dat het échte muzikantenleven, met het vele weg van huis zijn en al wat daarbij komt, misschien niet echt iets voor mij was. Zeker met een vaste relatie en later kwamen er dan ook twee kindjes…”

“Dus ik verliet de band en die deed verder in een andere samenstelling. Ik volgde de D-cursus om les te mogen geven en werk nu met veel plezier in het centrum voor basiseducatie in Oostende. Maar aan jonge gasten, zoals dus ook aan Arno hier kan ik maar de raad geven om véél te spelen, te toeren en zich goed te amuseren maar tegelijk ook verder te studeren zodat je toch iets achter de hand hebt. Muziek kan immers ook een heel mooie hobby of job ná de uren zijn. Ik speel trouwens nog altijd bij enkel coverbands en vooral met d’Expediteurs.”

Skaten aan Entrepot

Voor Arno Vanhoutte, die toevalligerwijs ook in de Stationsstraat in Sijsele woont, moet het allemaal nog beginnen. Ook hij mag met zijn band, Budget Trash, naar de finale van Humo’s Rock Rally. “We zijn zo’n drie jaar bezig en ons groepje is eigenlijk ontstaan vanuit een vriendengroepje waarmee ik vaak samen ga skaten, vooral bij het Entrepot in Brugge. Als kind volgde ik conservatorium maar daar heb ik de liefde voor muziek niet opgedaan, eerder integendeel. Dat is later gekomen door samen met de vrienden met muziek bezig te zijn en stilaan wat te beginnen repeteren”, zegt Arno.

“We schreven ons in voor de Rock Rally op aanraden van de moeder van één van onze bandleden”

“We zijn lange tijd wat zoekende geweest naar een eigen sound en in zeker zin zijn we dat nog altijd een beetje. Elk van de muzikanten heeft zo wat zijn eigen stijl. Maar als ik onze muziek toch zou moeten omschrijven, zou ik zeggen een combinatie van psychedelische muziek en garagerock. Zelf ben ik ritme-gitarist en zanger van de band. We proberen zoveel mogelijk te repeteren en op te treden, maar we studeren ook nog en die studies, in mijn geval event- en projectmanagement in Gent, zou ik het liefst niet opgeven.”

Via mama in Rock Rally

“Dat we ons inschreven voor de Rock Rally is vreemd genoeg te danken aan de moeder van een van de bandleden. En dat bleek dus een heel goede raad van haar te zijn, want we zijn doorgestoten naar de finale. Heel het traject ernaartoe, met de halve finales in De Vooruit in Gent, was ook al een fantastische ervaring. Nu is het zaak om zoveel mogelijk te repeteren zodat we de drie nummers die we voor de finale moeten spelen perfect in de vingers hebben.”

Douwe Van Maele wil tenslotte nog één goede raad meegeven aan de jonge muzikant: “Ga eens in zee met een goede producer. Die kan jullie sound écht op punt stellen én zo’n samenwerking kan vele deuren openen.” (PDV)