Siegfried Vynck deelt talent met jongeren van OHK in Oostende

Siegfried Vynck en Soetkin Oliver bij één van de kunstwerken die nu de muren siert van het jeugdhuis. "Het is aan ieder voor zich om uit te maken wat ze er in zien. Je vindt er van alles in terug. Ik zie er wortels en kolken in terug. De wortels staan dan voor de roots die ik heb in het OHK", aldus Siegfried. (Foto JRO)
Redactie KW

In 2017 onderging het jeugdhuis OHK (Ostendse Hobbi Klubs) een grote transformatie. Enerzijds werd de werking uitgebreid met twee bovenlokale projecten. Anderzijds werd Oostends streetartartiest Siegfried Vynck ingeschakeld om zijn talent te delen met de leden van het jeugdhuis.

Siegfried Vynck (38) is een oud lid van het jeugdhuis. Tot tien jaar geleden was hij er bijna dagelijks te vinden met zijn band, Ostend Powers.

Nieuwe wereld

“Ik heb in het OHK bijna mijn hele pubertijd en jeugd versleten”, lacht Siegfried. “Ik zat er vooral met mijn band. Ik kwam er op 15-jarige leeftijd binnen als skater en leerde er een totaal nieuwe wereld kennen. Ik ontdekte hier mijn creatieve kant. Vroeger ging het meer om foto’s en maakten we zelf skateboarden.”

“Ik was hier eigenlijk constant aanwezig. Moest het OHK geen sluitingsuur hebben gehad, ging ik er zelfs nooit weg. We zaten hier dan uren en uren in het repetitielokaal met onze band. Ostend Powers, waar ik als bassist fungeerde, bleef actief tot in 2012. Dan hebben we er een punt achter gezet. Of laat ons zeggen drie punten. Want wie weet komen we ooit nog terug.”

“Laat ons zeggen dat het bij ons allemaal wel wat kriebelt. We hebben ondertussen allemaal een stabiel leven waardoor een reünie er misschien wel zit aan te komen. Ooit maakten we een cd die net niet werd opgepikt om verder te komen. Wie weet zijn we wel beter geworden en komt er nu wel iets… Nu, het zijn allemaal toekomstperspectieven.”

Het verhaal rond Siegfried en het OHK speelt zich af rond het delen van zijn talent met andere jongeren die graag de stap richting de kunstwereld willen zetten. Soetkin Oliver (24), verantwoordelijke van het jeugdhuis is laaiend enthousiast over de samenwerking.

“Doordat Siegfried hier als jonge gast kwam, kent hij het OHK door en door. Het is fantastisch om te zien hoe de OHK’ers elkaar blijvend inspireren. OHK is een broeiplaats voor jong creatief talent. Na al die jaren deelt Siegfried nu zijn talent terug met onze jongeren. De reacties zijn bijzonder positief. Je merkt wel dat de jongeren interesse hebben in het artistieke talent van Siegfried.”

“Ik mocht mijn eigen goesting doen van Soetkin. Eerst hadden we andere ideeën voor andere concepten. Last minute kwam ik af met het idee om me gewoon carte blanche te geven. Ik zie mezelf nog steeds als een product van OHK en ik dacht wel dat ik het OHK een absolute meerwaarde kon geven door iets ‘volledig van de pot gerukt’ te kunnen doen. Met wat lege muren en enkele spuitbussen kon ik mijn gang gaan. Het resultaat mag er zijn.”

Het OHK heeft voor een groot stuk de verdere levensloop van Siegfried bepaald. “Ik mis nog steeds die tijd. Voor mij betekent het OHK vooral nostalgie en levenslange vriendschappen. Ik heb hier veel opgebouwd hé tijdens mijn jeugdjaren. Ik heb hier veel mooie herinneringen.”

“Ik ben hier enkele jaren niet geweest. Toen ik hier voor de eerste keer terug binnenwandelde had ik een dubbel gevoel. Ik heb hier gouden tijden gekend maar de jeugdhuizen zijn met uitsterven bedreigd.”

Het positieve tonen

Niet bij het OHK volgens Soetkin. “Het laatste jaar merken we dat er een stijging is wat het aantal leden betreft”, zegt ze. “In die zin vind ik het wel positief. Of jongeren nog te vinden zijn voor de jeugdhuizen? Gho, ik denk dat ze er wel nog voor te vinden zijn maar dat ze de weg niet altijd vinden. Daarom doen we er alles aan om jongeren het positieve van de jeugdhuizen te laten inzien. Net als ons project met Siegfried. Het is en blijft een uitdaging om de jongeren terug naar de jeugdhuizen te doen komen.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier