Showbizz-watcher PADI al 32 jaar dicht bij Will Tura : “Een perfectionist, niet enkel als zanger”

Redactie KW

Vandaag – zondag 2 augustus – blaast Will Tura 75 kaarsjes uit en dat wordt gevierd in zijn geboortestad Veurne, waar de zanger deze avond een concert heeft dat wordt uitgezonden op Eén.

Voor Krant van West-Vlaanderen maakten we maar liefst 32 van zijn muzikale jaren mee. We herinneren ons nog heel goed ‘Tura in Symfonie’ in 1992 in Vorst-Nationaal. Eén jaar later liet Will Vorst Nationaal opnieuw drie dagen lang vollopen voor een nieuwe editie van ‘Tura in Symfonie’. We hadden het geluk altijd heel dichtbij te zitten in de zaal en de voorbereidingen ook telkens vooraf van nabij te kunnen volgen.

Showbizz-watcher PADI al 32 jaar dicht bij Will Tura :

Onvergetelijke herinneringen beleefden we ook privé met Will in de Sea Grill in Brussel en De Bijgaarden in Groot-Bijgaarden. Twee van de vele eetgelegenheden waar we door zijn management Kluger met een select kransje van nationale journalisten werden uitgenodigd voor een heerlijke maaltijd en glaasje wijn als dank voor onze inzet. Wat dat vergat Will niet : dankbaar zijn ! Wanneer een druk jaar voorbij was en de resultaten heel positief waren, mocht een tiental journalisten eens genieten. Als West-Vlaming leerden we door Will restaurants kennen waarvan we nog nooit hadden gehoord, maar waar we ook nu nog wel eens naartoe gaan. Het blijft een herinnering aan toen, aan de Tura-tijden. Het zijn ook herinneringen zonder foto’s, want dat was verboden. Vooraf werden we altijd gebrieft van het Kluger-management dat zowel het fototoestel als de pen verboden waren. Op zo’n momenten kregen we ook eens een andere Tura te zien, die dan zelfs vaak zijn echtgenote meebracht, die eens een ‘kluchtje’ vertelde en op een andere manier omging met de nationale en West-Vlaamse media.

De man Arthur Blanckaert wil wat uitblazen, de zanger Will Tura wil minder optreden. Maar de microbe voor het podium zal altijd in zijn lichaam blijven zitten

Ook mooi is onze herinnering aan zijn boekvoorstelling op 13 oktober 2009 in Kontich. Will mocht zijn boek, geschreven door dochter Sandy voorstellen. Uniek is de foto die we dan met het voltallig gezin Tura hebben, zelfs met zoon David die zelden in de media opduikt. Toen we tussen de nationale fotografen ons werk aan het doen waren voor Krant van West-Vlaanderen, was het Will zelf die op ‘t einde van deze fotosessie riep : ‘Allez PADI, kom vlug, voor je nieuwjaarskaart…”. En zo hebben we een foto in ons bezit, die maar weinig mensen in hun bezit hebben : de voltallige familie Blanckaert !

Showbizz-watcher PADI al 32 jaar dicht bij Will Tura :

Will leerden we kennen als een perfectionist. Niet enkel aan ons, ook aan de nationale dagbladen en tijdschriften, vroeg hij altijd vooraf om eens de tekst na te lezen. Maar geen enkele keer kregen we te maken met een Will Tura die hele passages uit teksten voor ons weekblad liet schrappen. Will wilde gewoon als geruststelling de teksten eens nalezen, zonder meestal er iets aan te wijzigen. Zo typeren we Tura : een perfectionist. Niet enkel als zanger, ook naar de media toe.

Showbizz-watcher PADI al 32 jaar dicht bij Will Tura :

Zondagavond 2 augustus wordt Will gevierd in Veurne, zijn geboortestad waar hij in de voorbije jaren al vaak naartoe kwam om verjaardagen te vieren. Na 2 augustus zal het wellicht een tijdje stil worden. De man Arthur Blanckaert wil wat uitblazen, de zanger Will Tura wil minder optreden, maar de microbe voor het podium zal altijd in zijn lichaam blijven zitten en dus zullen we zeker en vast in de toekomst Will nog – weliswaar minder – zien optreden.

Will Tura, de man waar ik het grootste respect voor heb.

(Patrick Depypere)