Serge Bertenwandeling nu ook officieel erkend door de stad Menen

Menen Serge Berten wandeling Vesna Dodic, Marc Codron, Mieke Verfaillie en Stefaan Berten, hier aan de ingang van het Serge Bertenpark, staan opnieuw in voor de Serge Bertenwandeling. © WO
Redactie KW

Op zondag 21 januari organiseert het Serge Bertencomité voor de vijfde maal hun groepswandeling ter nagedachtenis van de vermiste Vlaamse scheutist Serge Berten. “We zijn tevens zéér vereerd om mee te delen dat de wandeling vandaag officieel erkend werd door stad Menen”, zegt Stefaan Berten.

Het Serge Berten comité zag eind jaren 80 het levenslicht dankzij Germain Wermersche. De eerste jaren organiseerden zij een fakkeltocht die op de dag van vandaag tot een groepswandeling uitmondde.

“De zes kilometer lange wandeling wordt in groep gedaan. Het parcours gaat langs verharde wegen met op de route plaatsen die een link hebben gehad met Serge Berten”, vertelt Marc Codron van het comité.

Standbeeld

Serge Berten werd op 13 juli 1952 geboren in Menen. Hij was een Vlaamse scheutist die in 1975 als sociaal assistent aankwam in Guatemala met een missie. Daar koos hij radicaal de kant van ‘la gente comun en el campo’, oftewel het gewone volk op de boerenbuiten. Op 19 of 20 januari 1982 werd Serge ontvoerd, samen met twee andere jongeren, door gewapende mannen in burger op de Calzada Roosevelt. Hij wordt op de dag van vandaag nog steeds vermist. Zijn lichaam is nooit teruggevonden en zijn verdwijning blijft een raadsel, ondanks de zoekexpedities door privé-detectives en parlementaire bezoeken aan het land. Familie en sympathisanten van Serge Berten kregen jaren geleden ter nagedachtenis aan de vermiste scheutist in Menen een Serge Bertenpark.

“Parcours loopt langs verharde wegen met link naar Serge Berten” – Marc Codron (Serge Bertencomité)

“In het park werd er ook al een standbeeld gehuldigd van Serge en dankzij de toeristische dienst van Menen kregen we nu ook een permanente wandelroute ter ere van Serge”, aldus Stefaan.

Folders

Deze Serge Bertenwandeling werd officieel bepijld en op de 6 kilometer lange afstand vindt men er permanente bordjes terug met wegwijzers om het parcours te kunnen volgen. “Zo kunnen de mensen heel het jaar door deze wandeling maken. Later in het voorjaar zullen er ook folders ter beschikking zijn waarop deze wandeling en vele informatieve punten die men langs het parcours zal tegenkomen te raadplegen zullen zijn”, weet Marc.

Wandeling

Voor de jaarlijkse wandeling met zijn gezamenlijke start moet men op zondag 21 januari om 14 uur in de School Blijdhove Menen zijn. “Die dag verwelkomen we iedereen voor een gezellige wandeling waarin we het gedachtegoed van Serge zullen eren. De wandeling is ook een manier om het verhaal van Serge aan de andere mensen, zoals de jongere generatie, te leren kennen. De deelname is gratis en na de wandeling is er nog een gezellig samenzijn in de schoolrefter met voor iedereen een gratis drankje”, besluit Patrick.

(NVM)

Info: Gezamenlijke start zondag 21 januari om 14 uur in de School Blijdhove Menen, Guido Gezellelaan 77 – sbc.menen@gmal.com of op facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100008935201957 of Comité Serge Berten Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier