Sebastien Dewaele ontvangt Gouden Matille in Oostende

Redactie KW

De Oostendse Persclub reikte dinsdag voor de 38ste keer de Gouden Matille uit, de jaarlijkse prijs voor het uitdragen van de naam en de faam van Oostende. Laureaat is acteur en muzikant Sebastien Dewaele (36), bekend van de tv-serie ‘Eigen Kweek’ en de groep Preuteleute.

Preuteleute ontstond eind juni 2002 en draagt het Oostends uit in niet-tot-de-verbeelding-sprekende kostuums en schunnige tot vulgaire sketches en songs. Sebastien neemt zang en gitaar voor zijn rekening, Tom Vanrijckeghem zingt en bespeelt de keyboards. In december 2013 stelden ze voor een uitverkocht Kursaal in Oostende hun eerste theatershow Un-but-plugged voor.

In het najaar van 2013 verwierf Sebastien grote bekendheid met zijn rol van boerenzoon Steven Welvaert in de onvolprezen serie Eigen Kweek. Op het Matillebanket kondigde hij aan dat in april de opnames starten van een tweede serie, die in oktober-november op tv te zien zal zijn. “We houden er al rekening mee dat mensen zullen zeggen dat de eerste serie beter is dan de tweede, maar ik heb het scenario al gelezen en dat ziet er heel goed uit”, vertelde Sebastien, ook een van de Oostendse stemmen in Cafard, een animatiefilm van Veurnaar Jan Bulteel die zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog en in de loop van 2015 uitkomt.

Sebastien Dewaele was in zijn nopjes met de Gouden Matille. “Ook al woon ik nu in Gent, in mijn hart keer ik altijd terug naar Oostende. Als ik algemeen Nederlands spreek, dan moet dat altijd door de filter van mijn hersenen. Maar wat ik in het West-Vlaams zeg, moet niet door een filter en komt recht uit het hart. Oostende heeft me gemaakt, heeft gezorgd dat ik ben wie ik ben.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier