Schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem strijdt om Onroerenderfgoedprijs 2018

De voormalige schoenfabriek herbergt nu onder meer een schoenen- en borstelmuseum. © GF
Redactie KW

Schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem, de Heilige Geestsite in Mechelen en belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem zullen de komende maanden strijden om de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs 2018.

De Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De prijs is aan haar derde editie toe en richt zich deze keer op erfgoed dat publiek toegankelijk is.

Uit 29 inzendingen heeft een externe jury nu drie finalisten geselecteerd. Het gaat ten eerste om Eperon d’Or in Izegem, een voormalige schoenfabriek die nu onder meer een schoenen- en borstelmuseum herbergt. Ook de Heilige Geestsite onder de Mechelse Sint-Romboutstoren maakt kans op de prijs. De derde kanshebber is het belevingscentrum Het Moment aan de abdij van Averbode.

De drie kandidaten ontvangen al een bedrag van 2.500 euro. De uiteindelijke winnaar, die bekendgemaakt wordt op 5 oktober, ontvangt daarbovenop een bedrag van 12.500 euro. De drie sites nemen ook deel aan de Open Monumentendag op zondag 9 september 2018.

Beloning voor het harde werk

Schepen van Erfgoed en Toerisme Kurt Himpe (N-VA) ziet de selectie als “een beloning voor het harde werk dat werd geleverd om opnieuw een architecturale parel te ,aken van de voormalige schoenfabriek. “Het team onder leiding vanstadsingenieur Els Manhaeve en schepen van Patrimonium Caroline Maertens leverde schitterend werk en dat resulteert nu ook in deze erkenning.”

“Eperon d’Or zet Izegem op de toeristische kaart en wordt meer en meer een publiekstrekker. Niet alleen voor het verhaal van de schoen- en borstelindustrie, maar veel bezoekers komen ook om het prachtige art deco-gebouw te bezoeken dat de pracht en praal anno 1930 uitstraalt“, zegt Himpe. “Het is ook een bewijs dat de stad Izegem het verleden in ere houdt en investeert in erfgoed. We plannen trouwens ook nog een grote investering in de restauratie van de voormalige elektriciteitsfabriek die de grootst bewaarde stoommachine van ons land huisvest.”

De bezoekersaantallen voor Eperon d’Or dikken intussen ook goed aan. “Een jaar na de opening van het museum waren er begin juni al 28.000 bezoekers, op de dag van de bekendmaking dat we laureaat zijn voor de Vlaamse Erfgoedprijs zitten we op een zucht van 30.000 bezoekers sinds de opening vorig jaar. Een groot succes en ook voor de volgende maanden staan er al honderden reservaties geboekt, met momenteel een uitschieter voor november met bijna 2.000 reservaties.”

(Belga)

Het grote publiek kan stemmen op zijn favoriete laureaat via www.onroerenderfgoedprijs.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier