Schilder Ignace Deruyter en fotografe Flore Verbeke stellen in Den Akker hun werken voor

Flore en Ignace worden omringd door Kris en Veronique. Ze nodigen iedereen van harte uit op 'Art from Specials'. © Foto JD
Redactie KW

Tijdens het weekend van vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 november vindt in zaal Den Akker in Hooglede de zesde editie van ‘Art from Specials’ plaats. De kunstenaars van dienst zijn dit keer schilder Ignace Deruyter en fotografe Flore Verbeke.

‘Art from Specials’ wil kunstenaars met een beperking helpen bij het bekendmaken van hun artistieke vaardigheden. Zo krijgt het bredere publiek inzicht in hun leefwereld en hun talenten.

“Sinds 2006 organiseert ‘Art from Specials’ dankzij talrijke vrijwilligers een tweejaarlijks evenement met handgemaakt decoratie- en geschenkmateriaal uit De Branding, dat is een dienstverleningscentrum voor mensen met een beperking, gecombineerd met een tentoonstelling met kunstwerken van mijn broer Ignace en met een expositie door special guests”, opent woordvoerder Veronique Deruyter.

De eerste edities vonden plaats ten huize Ignace, ondertussen wordt het event opengetrokken. Dit jaar viel de keuze op Den Akker in de Oude Rozebekestraat 53a in Hooglede. Je bent er welkom op vrijdag 11 november van 11 tot 18 uur, zaterdag 12 november van 14 tot 18 uur en zondag 13 november van 11 tot 17 uur.

Ignace en Flore

“Ignace Deruyter is op elke editie van ‘Art from Specials’ van de partij. Meestal stelt hij schilderijen tentoon. Telkens zijn we onder de indruk van zijn werk. Ignace hoeven we eigenlijk niet meer voor te stellen. Ooit werd hij ‘krak van de gemeente’ en die eretitel kunnen ze hem nooit meer afnemen.”

Dit jaar is ook Flore Verbeke van de partij. Flore is amateurfotografe. Door een hersenaandoening kan ze alleen maar haar linkerarm kan gebruiken. “Foto’s nemen is dus niet zo evident,” weet Flore maar al te goed, “want er bestaan geen camera’s voor linkshandigen. Het valt dus niet altijd mee om het toestel in de gewenste positie vast te houden.” Toch slaagt Flore erin pareltjes van foto’s te maken.

Met haar linkerhand om de rechterkant van het toestel gekruld neemt de 18-jarige dame foto’s die niet moeten onderdoen voor beelden van professionele fotografen. Zodra de zon schijnt, gooit ze haar fototoestel om de schouders en trekt ze er met haar driewieler op uit. “Mijn favoriete plekken zijn ‘t Chringhene, de Driewegenstraat en het kasteel aan Dominiek Savio”, vertelt Flore. “Bij zonsondergang is het licht er zo mooi. Op een warme zomeravond stopte ik op de hoek van de Driewegenstraat en de Noordabeelstraat om de zonsondergang in beeld te brengen. Sindsdien is het een van mijn favoriete plekjes.”

(JD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier