Schauvliege schiet op De Afspraak en Wouter Deprez

Redactie KW

Minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) neemt cabaretier Wouter Deprez en Canvas-programma De Afspraak onder vuur.

De minister vindt het niet kunnen dat Deprez haar tijdens de uitzending van woensdagavond “gratuit van leugens” betichtte, maar ook dat de VRT “een publiek proces laat maken zonder enige tegenspraak door de journalist of door haarzelf”. Dat is volgens Schauvliege “in strijd met alle democratische spelregels en met de opdracht van de openbare omroep.”

Boscompensatiefonds

Centraal in het interview staat de aanwending van middelen uit het boscompensatiefonds, een dossier waarin Deprez zich heeft vastgebeten. De minister heeft het over een tien minuten durende, “heftige persoonlijke aanval” tegen haarzelf. “De VRT-journalist heeft de minister niet om een weerwoord gevraagd en stelt geen enkele kritische vraag“, luidt het donderdag in een mededeling.

Blijkbaar eindigt de kritische zin waar de Facebook-hype begint, ook bij De Afspraak

Daarin ontkent de CD&V-politica twee “beschuldigingen” die in het interview naar voren kwamen. Zo spreekt ze tegen de zwarte piet door te schuiven naar Begrotingsminister Annemie Turtelboom (Open VLD), maar ook dat ze tegenover het parlement heeft gelogen over de vraag om middelen uit het boscompensatiefonds vrij te maken.

Om haar stelling kracht bij te zetten, voert Schauvliege aan dat de parlementsleden op de hoogte zijn van eerdere instructies van de minister van Begroting om geen meeruitgaven op het fonds te doen, alsook van de expliciete weigering van de meerderheidspartijen bij de begrotingsopmaak van 2013 op de vraag om extra geld uit het fonds én van de weigering van de inspecteur van financiën van oktober vorig jaar. “Geen van de parlementairen vindt dat Schauvliege heeft gelogen tegen het parlement“, luidt het voorts.

Week na Younes Delefortrie

“Blijkbaar eindigt de kritische zin waar de Facebook-hype begint, ook bij De Afspraak”, besluit Schauvliege. Haar uithaal volgt amper een week na de heisa rond een interview met voormalig Syriëstrijder Younes Delefortrie in hetzelfde programma, waarbij de openbare omroep besliste dat interview niet meer raadpleegbaar te maken op zijn platformen. Bij de VRT kon donderdagmiddag nog geen reactie worden bekomen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier