Sarah Yu Zeebroek: "Er zijn toch wel heel veel West-Vlamingen in Gent"

29/02/16 om 10:18 - Bijgewerkt om 12:27

'How Long' is de eerste single van de soundtrack van Belgica. Het werk van de broers Stephen en David Dewaele met behulp van broer en zus Sarah Yu en Boris Zeebroek. Rasechte Gentenaars met serieus West-Vlaamse roots, of ze het nu willen of niet.

Sarah Yu Zeebroek: "Er zijn toch wel heel veel West-Vlamingen in Gent"

De soundtrack voor de film Belgica werd geschreven door de broers Stephen en David Dewaele, bekend van diverse projecten zoals Soulwax of 2 Many Dj's, waarmee ze al menig massa aan het dansen kregen. Ook de soundtrack van de film van Felix Van Groeningen is een garantie op heupgewieg. Dat is bij 'How Long', de eerste single, niet anders. Super catchy én dansbaar.

Officieel maakten Stephen en David de soundtrack niet onder hun eigen naam, maar werden tal van gelegenheidsgroepjes samengesteld. How Long is het werk van The Shitz, met daarbij ook de medewerking van onder andere Sarah Yu en Boris Zeebroek van Hong Kong Dong. Het creatieve nageslacht van Luc Zeebroek, misschien wel beter bekend als Kamagurka.

Lekker eten

"De opnames dateren ondertussen al van een jaar geleden, maar ik weet nog dat het een erg leuk project was om aan mee te werken", vertelt Sarah die naast muzikant zich ook uitleeft als kunstenaar en illustrator. "Het was plezant om met Stephen en David in de studio te zitten. We kennen elkaar al een tijdje en speelden in het verleden nog tijdens hun Soulwaxmas, maar samen in de studio zitten was nieuw. Ik weet nog dat we bij het inspelen heel veel gelachen hebben én dat het eten erg goed was."

Sarah Yu en Boris Zeebroek van Hong Kong Dong werkten mee aan de soundtrack van Belgica.

Sarah Yu en Boris Zeebroek van Hong Kong Dong werkten mee aan de soundtrack van Belgica.

Belgica vertelt het verhaal van twee West-Vlaamse broers in café Charlatan in Gent. "Ik ken de Charlatan natuurlijk, maar ik kom er zelden", vertelt ze. "Ik ben geen caféganger, grote massa's zeggen mij niet zoveel. Mijn gedachten gaan dan al snel aan het dwalen, ik zit liever thuis waar ik mijn creativiteit kan laten botvieren."

Delen

"Op school hoorde je vroeger veel meer West-Vlaams dan het echte authentieke Gents"

Sarah zelf is een rasechte Gentse. Ze groeide er op en woont er nog altijd. "Dat er hier veel West-Vlamingen zitten? Het is bijna een ziekte", lacht ze. "Het is een beetje logisch dat er hier heel veel blijven plakken, op school hoorde je destijds veel meer West-Vlaams dan dat je het Gents dialect hoorde. In West-Vlaanderen zijn er amper universiteiten, net zoals je er maar op weinig plaatsen kunstonderwijs kunt volgen. Gent is dan de ideale plaats om naar toe te trekken."

Halve West-Vlaamse

"Ze zijn met veel, maar ik heb er geen enkel probleem mee hoor. Ik steek ze zeker niet in vakjes, het belangrijkste is dat je elkaar respecteert. Ook al ben ik een rasechte Gentse, toch ben ik eigenlijk ook nog steeds een halve West-Vlaamse", moet ze toegeven. "Mijn grootmoeder, halfzus en papa wonen nog steeds in Brugge. Af en toe kom ik er dan ook om familie te bezoeken."

"Vroeger trok ik ook veel naar Oostende. Ik ben zot van de kust en de zee. Of het nu in Frankrijk, de Belgische kust of aan de andere kant van de wereld is. Het water en de zee heeft een grote aantrekkingskracht op mij. Ik kan er uren naar kijken en luisteren. Het bezorgt me een soort van rust en inspiratie, het creëert openingen in mijn brein."

"Het West-Vlaams dialect? Ik ken vooral veel oude liedjes van vroeger in het West-Vlaams dialect, geleerd van mijn grootvader. Liedjes die heel wat mensen volgens mij zelfs niet meer kennen", klinkt het.

Op 9 april staat de volgende afspraak voor Hong Kong Dong op het programma, dan is er de release van de EP 'Dreaming in Paradise' in het cultuurcentrum van Schoten, waar tegelijk ook een expositie van Sarah Yu Zeebroek loopt. "Dat is eigenlijk een voorsmaakje voor het full album dat we in september uitbrengen. De stijl ligt wat in het verlengde van wat de mensen al van ons kennen, al zal het toch ietsje anders klinken. Een stuk elektronischer, met relatief weinig gitaren, maar wel met veel mooie melodieën", sluit ze af met een knipoog.

The Shitz - How Long (Stephen en David Dewaele featuring Sarah Yu en Boris Zeebroek)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!