Rutger Denaet uit Oostende maakt kortfilm over ‘glazen plafond’

De film speelt zich hoofdzakelijk af in De Grote Post. © JRO
Redactie KW

In september werd de kortfilm ‘Anders’, over het taboe rond andersgeaardheid, nog voorgesteld op Filmfestival Oostende. Vier maanden later gaan de opnames van start van de volgende kortfilm van regisseur Rutger Denaet.

Oostendenaar Rutger Denaet (20) maakte naam in september toen hij met zijn kortfilm ‘Anders’ het taboe rond anders geaardheid wou doorbreken. Meter van het project Loes Van Den Heuvel, was vol lof over de jonge regisseur en voorspelde hem een grote toekomst. Enkele maanden later gaan de opnames van start voor zijn nieuwe kortfilm, over alweer een actueel thema waar heel wat mensen dagelijks mee te kampen krijgen.

Grappig en luchtig

“Vrouwelijke comédiennes en artiesten in de showbizz moeten dagelijks vechten tegen een glazen plafond”, vertelt Rutger. “Hoewel we in de 21ste eeuw leven moeten vrouwen vechten om hun dromen waar te maken. Er is in ons land nog heel veel werk rond het erkennen van vrouwelijke artiesten en algemeen te appreciëren en te aanvaarden.”

Met zijn nieuwe kortfilm wil Rutger opnieuw een taboe doorbreken. “Het project met een actueel thema waar we deze keer mee uitpakken gaat daar over”, gaat hij verder. “Over die vrouwen die dagelijks moeten vechten. De film vertelt het verhaal van een 20-jarige vrouw, Marthe, die haar droom achterna gaat om stand-upcomedian te worden. Ze wil deelnemen aan een wedstrijd. Haar vriend, Leon, is echter antifeministisch en een beetje een boertige vent. Hij gaat toch mee naar de wedstrijd waarna Marthe door hem op haar plaats wordt gezet. Het personage, gespeeld door Veerle, gaat Marthe onder haar hoede nemen en een soort van wraakactie opzetten. De bedoeling is dat de film grappig en luchtig is maar dat er een boodschap wordt gebracht. De hoofdrol wordt gespeeld door een schoolvriendin van mij: India Cauchie. Ik weet dat ze kan acteren en ik ken haar goed, daarom koos ik voor haar.”

FC De Kampioenen

“Ik werk graag rond thema’s waarvan het taboe moet doorbroken worden. Ik krijg voor dit project de steun van stand-upcomédienne Veerle Malschaert. Ook zij moest ooit opboksen tegen dat glazen plafond en nog steeds eigenlijk. Ik kon, naast Veerle, ook enkele Vlaamse acteurs strikken zoals Aiko Vanparys (Kotmadam), Timmy Van Lysebeth (Boycode) en Herman Verbruggen (FC De Kampioenen en De Kotmadam). Het doet deugd dat ik de steun krijg van enkele bekende namen in de acteurswereld.”

(JRO)

De kortfilm ‘Het Glazen Plafond’ duurt een 14-tal minuten en zal vooral online te zien zijn. Rutger is nog op zoek naar figuranten. De opnames van de film vinden plaats op zaterdag 10 februari. Wie graag wil figureren in de kortfilm kan terecht op kortfilmhetglazenplafond@outlook.com.