Ruimte voor interpretatie in expo Nighmarry Me

Marie Hendriks. (Foto KDS)
Redactie KW

Van 19 mei tot en met 9 juli vormt Bubox de uitvalsbasis voor de expo ‘Nightmarry Me’ van kunstenares Marie Hendriks. De tentoonstelling neemt de toeschouwer mee naar familieverhalen en nachtmerries uit haar jeugd. “Ik hou van een magische sfeer”, aldus Marie, die vijf jaar geleden naar Kortrijk verhuisde.

De in Nederland geboren kunstenares Marie Hendriks (35) genoot een opleiding aan de kunstacademie van Bourges en specialisatie in nieuwe media aan Le Fresnoy in Tourcoing in Frankrijk. Vijf jaar geleden verhuisde ze naar Kortrijk. “Een warme, gastvrije, boeiende en artistieke stad”, zegt Marie, die al exposeerde in Italië, Frankrijk en Nederland.

Haar expo in Kortrijk is een Belgische primeur. De expositie bundelt video-installaties, fotografie, tekeningen en beelden. “Ik doe alles behalve schilderen”, lacht ze.

Magische wereld

Met ‘Nightmarry Me’ nodigt Marie de bezoeker uit in haar magische verbeeldingswereld van familieverhalen en jeugdherinneringen, maar ook nachtmerries en obsessies. “Ik heb dat verweven met sprookjes, legendes, mythologische verhalen, romans en cinematografie. Het is meestal een persoonsgebonden materie. Het zijn verhalen over liefde en angstdromen. Ik geef die verhalen een eigen theatrale versie mee”, duidt Marie. “Daarbij creëer ik graag spanningsvelden tussen goed en minder goed, werkelijkheid en illusie, maar laat bij de toeschouwer wel ruimte voor interpretatie. Je herkent nog dat wat er was, maar je stelt je al datgene voor, wat nog buiten het blikveld ligt.”

De video-installaties No Fly Zone en Scattering Cake, de tekeningen Rust-Road enMeisjes met Rode Haren, de foto’s Onder de brug van Laere en de beelden Les Veilleuses zijn haar voorstellingen van die mentale spanningsvelden.Het meest opvallende stuk op de expo is een metershoge taart in keramiek. “Een ode aan mijn grootvader Wim die 107 werd. Hij trouwde laat met zijn Johanna. De taart is versierd met stereotype symbolen van liefde – hartjes met pijlen, duivenkoppels, zoetigheid – en vanitas zoals doodskoppen en brandende kaarsen”, verklapt Marie. “De Veilleuses bewaken ‘s nachts kindjes die bang zijn in het donker. Ze nemen hier de vorm aan van een buste van een klein meisje, met hun kleedje als lampenkap. Het object heeft de vorm aangenomen van zijn gebruiker: nu met een gipsen gezicht en bloedrood masker. Een verontrustend iets wat tegenstrijdig is met hun zorgende functie.” De rest van het verhaal staat in de verzorgde brochure.

(PVH)

‘Nightmarry Me’ van 19 mei tot en met 9 juli in Bubox aan de Korte Kapucijnenstraat in Kortrijk. De expo is open van donderdag tot en met zondag van 14 uur tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier