Roland Desnerck conserveert Oostends muzikaal erfgoed

Roland Desnerck © ML
Redactie KW

Drie boekdelen van elk ruim 550 bladzijden vulde auteur Roland Desnerck om teksten en partituren van bijna duizend oude Oostendse liedjes te bundelen.

Dialectspecialist en Oostendenaar Roland Desnerck verzamelde meer dan 970 Oostendse liederen vanaf 1600 tot 1945 in deel 1 van zijn ‘muzikaal Erfgoed Oostende’. “Mijn criteria waren: liedjes in Oostende of door Oostendenaars geschreven, ooit in deze stad gezongen of liedjes met de stad (of directe regio) als inhoud.” Vandaag verschijnt deel 1 ‘Noch klachten noch kluchten’. Later volgen deel 2 en 3.

De meeste teksten gaan over rampen, oorlogen, kaperij, politiek, sociale strijd, feesten, de visserij, de zee… . Bij de meeste teksten kon de auteur ook de partituur publiceren. Vanavond wordt het boek in een avondvullend muzikaal programma voorgesteld in C.C. De Grote Post waarbij het koor Ier & Gunter, maar ook Desnerck zelf, Herr Seele en de schepen van cultuur liedjes uit het boek ten gehore brengen. Meteen is de avond een hommage aan Desnerck die binnenkort 80 wordt en die met zijn Oostends Woordenboek en andere publicaties enorm heeft bijgedragen aan het conserveren van het Oostendse dialect.

‘Muzikaal erfgoed Oostende’ kost 45 euro en is te koop in de boekhandel.

(ML/foto ML)