Roland Desnerck bundelde 80 spookverhalen en wondervertellingen

Redactie KW

De Oostendse auteur, taal- en heemkundige Roland Desnerck bewerkte en bundelde een aantal mondeling overgeleverde griezelverhalen die zich in Oostende en de middenkust afspelen.


Als dialectconservator investeert taalkundige Roland Desnerck al meer dan 60 jaar in het Oostends. In de marge van zijn interesse voor de eigen streek- en spreektaal grasduint hij al even lang in zegswijzen, spreuken en volkse verhalen. ‘Miete Moane en de mare’, ‘De doden van de Doornen Bilk’, ‘De Zeemeermin en haar harp’, ‘De eeuwige kruier’, ‘De duivel aan boord’, ‘het Spookschip den Osschaert’… . Van de 80 door Desnerck opgetekende verhalen spelen er zich 24 als spook- of wondervertelling op zee af. Desnerck brengt zijn verhalen zowel in het Oostendse dialect, versie 1900, en in het Nederlands. En de beide taalvarianten doorstonden ook de voorleesproef. De auteur testte het trouwens proefondervindelijk op de eigen kleinkinderen uit. Zonder kwalijke gevolgen!

(ML)

>> ’80 Oostendse spookverhalen en wondervertellingen’ van Roland Desnerck is uitgegeven bij Zorro, telt 320 bladzijden en kost 29,95 euro.