Roger Verbeke ontvangt Prijs Van Wonterghem-De Brabandere in Ieper

Op foto schepen Jef Verschoore, Luc Ghesquière, lid van het bestuurscomité van het fonds, voorzitter Johan Vandenbulcke, Roger Verbeke, echtgenote Hendrika Nuytten en promotor Piet Chielens. © Foto dvdb
Redactie KW

Vrijdag maakte het Fonds Van Wonterghem-De Brabandere, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, zijn 15de laureaat bekend.

De prijs ging naar Roger Verbeke voor zijn belangeloze inzet voor de geschiedschrijving van WO I. De Prijs stond dit jaar in het teken van de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog. Al meer dan 50 jaar zet Roger Verbeke zich belangeloos in voor de geschiedschrijving van de oorlog in de voormalige frontstreek. Met een bijzondere aandacht voor de geschiedenis van het Belgisch leger in de oorlog en van de gebeurtenissen in de Zuidelijke Westhoek. Al meer dan 30 jaar is hij verbonden aan de werking van de Ieperse musea over de Eerste Wereldoorlog. Hij was betrokken bij de oprichting van het Herinneringsmuseum Ypres Salient in 1985 en nadien bij de oprichting van het In Flanders Fields Museum in 1998. Hij is vrijwillig medewerker van het kenniscentrum van het In Flanders Fields Museum. Wekelijks beantwoordt Roger Verbeke vele vragen in het kenniscentrum, niet enkel van gewone bezoekers maar ook vele tientallen specialisten, auteurs, gidsen, tentoonstellingsmakers en heemkundigen doen voortdurend een beroep op zijn eruditie en ervaring. De lijst van tentoonstellingen en publicaties waaraan hij zijn medewerking verleende, is indrukwekkend lang. Aan de Prijs Van Wonterghem – De Brabandere is een bedrag van 12.500 euro gekoppeld. (dvdb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier