Roeselare decor voor debuutroman De Plantrekkers van Heleen Debruyne

Heleen Debruyne bij de voorstelling van het boek, samen met haar vriend en ouders. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

In De Zondvloed in Roeselare is de debuutroman van de uitgeweken Roeselaarse Klara-redacteur Heleen Debruyne voorgesteld.

Herkenbaar, maar toch geen dubbel ervan: Roeselare als decor in een debuutroman van een jonge, beloftevolle uitgeweken – ja, naar Gent – West-Vlaamse auteur. “Het had net zo goed Deinze kunnen zijn,” vertelt Heleen Debruyne. “Maar ik ken Roeselare, groeide er op en kom er nog geregeld. Ik had voor mijn roman een kleine, middelgrote provinciestad nodig, waar mensen mekaar nog kennen.”

In haar roman brengt Heleen Debruyne het verhaal van twee Roeselaarse broers – Willem, die redelijk succesvol software samenstelt en verkoopt voor lokale kmo’s en voor de scholen van het katholieke net en Lionel, breedsprakerig ondernemer over wiens bedrijfsfeestjes werd gezegd dat ze ‘stukken geestiger waren dan bij de Rotary’. Het leven van de twee broers wordt ondersteboven gegooid door de komst van vrouwen – de Russische en haar moeder en een Italiaanse.

“In mijn jeugdjaren kleurde Roeselare vooral wit. Er waren niet zoveel mensen van vreemde origine hier. Maar van de weinigen die er toen wel al waren, vroeg ik me af wat hen bezielde om zich uitgerekend in zo’n kleine, kleurloze stad te komen vestigen. Zo dacht ik toen, als weerbarstige puber over mijn geboortestad,” legt Heleen Debruyne uit.

Typisch

De roman verscheen bij de Nederlandse uitgever De Bezige Bij onder de titel ‘De Plantrekkers’. Een typisch Vlaams woord dat ze in Nederland niet kennen. “Nee, sommigen dachten dat plantrekkers iets te maken had met planten en rekken… Ik ben blij dat de titel in Nederland toch overeind bleef”, zegt Heleen. “Plantrekkers klinkt niet alleen negatief, het heeft ook iets van mensen die ondanks alles overeind weten te blijven…”

Heleen Debruyne is historica én journaliste van opleiding, ze werkt bij Klara als redacteur, onder meer voor het programma Pompidou van Chantal Pattyn en Kurt Van Eeghem. Volgende week start zij, samen met enkele vrienden, ook een recensiesite Indruk op onder de vleugels van het Brusselse cultuurhuis Passa Porta.

‘De Plantrekkers’ van Heleen Debruyne is een uitgave van De Bezige Bij. Het boek kreeg lovende recensies.

(JG)