Roeselaarse metalband trekt op tournee door China

Spoil Engine is klaar om China te veroveren. V.l.n.r. Bart Vandeportaele, Iris Goessens, Matthijs Quaars, Steven Sanders en Dave De Loco. © GF
Philippe Verhaest

Metalband Spoil Engine uit Roeselare stapt vandaag het vliegtuig richting China op. Daar wacht hen een tournee van liefst acht optredens en op zaterdag 21 april mogen ze als enige Europese band het MIDI Festival – het Chinese equivalent van Pukkelpop – onveilig maken.

Spoil Engine zag het levenslicht in 2004 en bestaat uit Roeselarenaar Steven ‘Gaze’ Sanders (41), Dave De Loco (39) uit Moorslede, Poelkapellenaar Bart Vandeportaele (35) en de Nederlanders Iris Goessens en Matthijs Quaars.

“Vijftien jaar gelezen zijn we zonder erg grote verwachtingen gestart, maar ons afgelegde traject is redelijk indrukwekkend”, zegt Steven Sanders. “Zie het als de koerswereld. We stonden al vier keer op Graspop, de Ronde van Vlaanderen van de metalscene. Pukkelpop – waar we al twee keer mochten optreden – kan je vergelijken met Paris-Roubaix en we kregen ook al twee keer de kans om van het wereldkampioenschap te proeven: zo verzorgden we in Vorst Nationaal het voorprogramma van Motörhead en in de Ancienne Belgique stonden we naast de sterren van Megadeth. Redelijk hallucinant.

5.000 man voor de neus

In 2014 kreeg Spoil Engine dankzij de komst van de Nederlandse zangers Iris Goessens een stevige boost. “Sindsdien zijn we internationaal fel gegroeid”, klinkt het. “We werkten een tournee af door Engeland, Frankrijk, Duitsland, Noord-Ierland en Nederland en stonden ook al op Summerbreeze, het tweede grootste metalfestival van Duitsland. Het grootste publiek waar we ooit voor optraden, was op Graspop. 5.000 man stond er voor onze neus!”

Nu volgt echter de kers op de taart, met een uitgebreide tournee door China. “Onwaarschijnlijk”, glimlacht Steven. “Een bevriende Nederlandse band, For I Am King, trok vorig jaar door Japan en China en liet regelmatig onze naam vallen. Een Japanse boekingsagent organiseerde een tournee voor ons, maar viel toen plots langdurig ziek. We hadden het hele avontuur eigenlijk al opgegeven, maar begin maart kregen we plots een kort sms’je van een Chinese agent met de vraag of we zin hadden om op het MIDI Festival te spelen, het grootste en langst lopende festival van het land. We wisten niet wat we hoorden, maar hoefden niet lang te twijfelen. Op zaterdag 21 april zijn we er de enige Europese band én we staan op de main stage.”

“De kleinste stad waar we spelen is Changchun. Daar wonen ‘slechts’ twee miljoen mensen”

Voor de heren en dame van Spoil Engine hun ding mogen doen op het MIDI Festival, werken ze eerst nog zeven clubshows af. “De kleinste stad waar we spelen, is Changchun. Daar wonen ‘slechts’ twee miljoen mensen. Ook onder andere Beijing en Guangzhou staan op de agenda.”

Onbetaalbare reclame

Aan een doorbraak in China denkt Spoil Engine niet meteen. “We zien het vooral als een één groot avontuur. We zullen ondergedompeld worden in een land met 1,4 miljard inwoners en metalmuziek is er erg populair. Maar dit is tegelijk onbetaalbare reclame voor ons. We starten er vanaf nul. Niemand kent er ons en iedereen die ons komt bekijken, doet dat om onze muziek te ontdekken. Een erg mooie kans. We zien wel wat er uit de bus komt.”

Na het Chinese avontuur sluit Spoil Engine de tournee af met enkele optredens in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Komende zomer speelt de band onder andere op Zwarte Cross in Nederland en Wacken Open Air in Duitsland, het grootste metalfestival van Europa. In het najaar staat Spanje op de agenda.

Via haar Facebookpagina zal Spoil Engine het thuisfront op de hoogte houden van hun ervaringen op Chinese bodem. “Al weten we natuurlijk niet hoe het zit met de online censuur in het land. We zullen ons best doen om af en toe iets van ons te laten horen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier