Roeselaarse kunstenaar Roger Noyez overleden

Redactie KW

De man die tekende en schilderde voor verschillende Roeselaarse verenigingen, werd 87 jaar.


Roger Noyez is afkomstig van Staden, waar hij op 20 juli 1927 in het gemeentehuis werd geboren. Zijn ouders waren er immers concièrge. Al van jongs af aan zat het tekenen in zijn bloed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde hij de gebombardeerde en brandende kerk van Staden. Roger werd eerst publiciteitsschilder en later schilderde hij duizenden affiches voor alle bioscopen in de regio. Door zijn werk kwam hij ook regelmatig in de Patria in Roeselare. Daar ontmoette hij zijn vrouw Rosa Anseeuw.

Roger schilderde hij ook de decors voor tal van operettes en toneelopvoeringen. Hij was ook 23 jaar lang leraar in de RITO, waar hij tekenlessen gaf. Roger bleef ook na zijn pensioen tekenen en werkte samen met tal van Roeselaarse verenigingen. Met de vzw Erfgoed Emiel Ramoudt kwam hij overeen dat zij na zijn dood z’n verzameling grafisch werk zullen beheren. Hij koos voor de vzw omwille van zijn bijzondere vriendschapsband met Emiel Ramoudt

In 2012 werd er nog van Roger een overzichtstentoonstelling gegeven in Galerij Blomme. De vzw Erfgoed Emiel Ramoudt gaf toen ook al een brochure uit over het werk van de kunstenaar.

Tot 2013 illustreerde Roger Noyez ook nog de brieven die Peegie naar zijn maten stuurde. In 2014 gaf hij daarvoor de fakkel door aan zijn jonge collega Jimmy Hostens van Striptic.

(EM/FV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare