Rik Bevernage, stichter van De Werf, overleden in Brugge

Wijlen Rik Bevernage. (Foto De Werf)
Stefan Vankerkhoven

Op 6 maart is Rik Bevernage (64) , gewezen directeur en stichter van De Werf, overleden na een agressieve longkanker.

In een kwarteeuw tijd bouwde hij dit Brugs kunstencentrum uit tot een instituut in de Belgische jazzwereld.

Bruggeling Rik Bevernage zag het levenslicht op 19 april 1954 in Wevelgem, waar hij in tienerjaren mee jeugdclubs als het Zwingelkot en De Gouden Os oprichtte. Na zijn opleiding maatschappelijk werk in Kortrijk, waar hij zijn toekomstige Brugse echtgenote Caroline Blomme leerde kennen, verhuisde hij begin de jaren ’70 naar Brugge.

In het kader van zijn burgerdienst werkte hij voor het Masereelfonds, waarvan hij de Brugse afdeling nadien uitbouwde tot een van de sterkste afdelingen van het land. Toen dit progressieve centrum de kans kreeg om het noodlijdende Theater 19 over te nemen en er politiek vormingstheater te brengen, aarzelde Rik Bevernage niet. Zo stond het Masereelfonds in 1986 aan de wieg van De Werf, dat zich concentreerde op drie peilers : een platform voor jonge, experimentele theatermakers, toneel voor kinderen en jazz.

Een geëngageerd man die altijd gehamerd heeft op de onafhankelijkheid van de culturele sector

Zijn grote trots blijft de oprichting van het jazzlabel W.E.R.F.-records dat dit jaar zijn 25ste verjaardag viert. Wat ontstond als een eenmalige ondersteuning voor de Brugse pianist Kris Defoort, groeide uit tot een instituut in de Belgische jazzwereld. Op vandaag telt het label 150 titels en herbergt het meer dan 250 jazzartiesten.

In 2010 zette hij al een stapje terug en werd hij door Jan Denolf en nadien Veerle Mans opgevolgd als directeur van De Werf, maar hij bleef binnen het kunstencentrum actief met de organisatie van jazzconcerten en het tweejaarlijks festival Jazz Brugge. Eind december 2016 ging hij met pensioen. “Op de dag van zijn afscheid kreeg hij koorts en is een zeer agressieve longkanker uitgebroken”, vertelt zijn boezemvriend Filip Delmotte. Hij omschrijft Rik Bevernage als een geëngageerd man die opkwam voor zijn opvattingen en altijd gehamerd heeft op de onafhankelijkheid van de culturele sector.

Rik Bevernage laat niet alleen zijn echtgenote Caroline, maar ook drie kinderen en vijf kleinkinderen na.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier