Retrovuurtoren komt aan rotonde in Wenduine

Redactie KW

De gemeenteraad van De Haan heeft de aankoop en plaatsing van een kunstwerk in de vorm van een retrovuurtoren goedgekeurd. Er was aanvankelijk protest tegen de oorspronkelijke locatie op de zeedijk van Wenduine ter hoogte van de Manitobahelling. Het werk komt nu op de rotonde in Wenduine.

In het kader van Horizon 2025 werd door de provincie al in 2017 een subsidie van 225.000 euro toegekend aan De Haan voor de realisatie van een kunstwerk in Wenduine, onder de vorm van een retrovuurtoren.

Het is een ontwerp van kunstenaar Guillaume Bijl die door curator van Beaufort Heidi Ballet ook geselecteerd werd voor de realisatie van het kunstwerk ‘Sorry ‘ in het Leopoldpark in Oostende. De totale aankoopkost van dit kunstwerk bedraagt 325.000 euro, waarvan 100.000 euro betaald wordt door de gemeente.

De bewoners zagen hun zeezicht, waarvoor ze ook betaald hebben, niet graag bezoedeld

Er was aanvankelijk protest tegen de komst van het kunstwerk van 13 meter hoog omdat het heel dicht bij een appartementsblok kwam aan de Manitobahelling. De bewoners zagen hun zeezicht, waarvoor ze ook betaald hebben, niet graag bezoedeld. Na maanden overleg werd beslist om het werk te verplaatsen naar de rotonde in Wenduine. “Daar zal dit kunstwerk niemand storen en is de link tussen de vuurtoren en de zee vanzelfsprekend. Bovendien heeft Wenduine in 1428 een kleine stenen vuurtoren ‘De Torrekin’ gehad en wordt er in deze badplaats veel aandacht besteed aan het rijke visserijverleden. Vuurtorens zijn trouwens altijd een aantrekkelijk visueel fenomeen aan zee omdat ze kleurrijk zijn en een bepaalde nostalgische geschiedenis hebben. Bovendien is er aan de Vlaamse kust geen enkele vuurtoren toegankelijk voor het publiek”, vertelt schepen Marleen De Soete.

Het voorstel werd gisteren op de gemeenteraad van De Haan besproken en goedgekeurd door de meerderheid. De oppositie onthield zich omdat ze de aanpak van het dossier nog altijd hekelen, maar ze zijn op zich niet tegen het kunstwerk zelf. “Dit dossier is nooit eerder voorgelegd. Ik erger me aan hoe het tot stand gekomen is en nu wordt naar een reddingsboei gegrepen met een andere locatie”, zei Wilfried Vandaele. Het werk moet er komen tegen september, het einde van Beaufort. “Het slotmoment van Beaufort 2018 zou met de realisatie van voormelde kunstwerk in september 2018 bovendien aan het kunstwerk in Wenduine worden gehouden om uit te kijken naar de volgende editie van Beaufort in 2021”, zegt De Soete.

(lb/foto grf)